У Євросоюзі занепокоєні станом здоров’я Тимошенко

Співробітники правоохоронних органів супроводжують автозак Юлії Тимошенко до суду, Київ, 18 серпня 2011 року

Прага – Європейський Союз занепокоєний повідомленнями про погіршення стану здоров’я колишнього Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, яка перебуває у попередньому ув’язненні. У Брюсселі говорять, що попри літні відпустки стежать за цією справою і вимагатимуть від Києва дозволу представникові ЄС відвідати Юлію Тимошенко в ув’язненні.
Речник ЄС, відповідальний за зовнішню політику, Майкл Манн оприлюднив у Брюсселі заяву, в якій Європейський Союз закликає Київ надати невідкладну та незалежну медичну допомогу ув’язненій Юлії Тимошенко.

«Нас непокоять повідомлення про погіршення стану здоров’я Тимошенко, і ми закликаємо українську владу надати їй вчасний і незалежний медогляд, а також професійну медичну допомогу, якщо буде необхідність. Така реакція влади також дозволила б прояснити ситуацію, що було б і в інтересах суду», – сказано в заяві.

Напередодні Юлія Тимошенко, яка перебуває в попередньому ув’язненні, звернулася з проханням надати можливість її особистому лікареві провести її обстеження.

Говорячи з кореспондентом Радіо Свобода в Брюсселі, представник ЄС також повідомив, що Європейський Союз нагадав про своє прохання, висловлене ще 5 серпня, надати представникові Євросоюзу можливість відвідати Юлію Тимошенко в тюрмі.

«Ми з ними мали багато дискусій. Проте результат очевидний – ми так і не змогли відвідати пані Тимошенко в тюрмі. Нас продовжує турбувати, що там відбувається, тож, сподіваюся, ми зможемо наполягти на задоволенні нашого бажання», – зазначив Майкл Манн.

Також представник Євросоюзу наголосив, що ситуація, яка склалася в Києві, не сприяє нормальному завершенню переговорів щодо асоціації і запровадження зони вільної торгівлі між Україною і ЄС. Підписати відповідну угоду планували до кінця року.

«Це не дуже вдала ситуація. Вона не йде на користь стосункам, і це нас теж дуже непокоїть. Якщо країна хоче мати тісніші стосунки з Європейським Союзом, потрібно застосовувати відповідні високі юридичні стандарти. Тож ми занепокоєні, але ми все ще сподіваємося, що все-таки справу вдасться залагодити і нам вдасться завершити переговори до кінця року», – зазначив речник ЄС, відповідальний за зовнішню політику.

Матеріал підготували: Марія Щур, Rіkard Jozwіak, Robert Coalson