Президент США підписав «акт Магнітського» разом із нормалізацією торгівлі з Росією

Барак Обама, архівне фото

Президент США Барак Обама підписав у п’ятницю ухвалений Конгресом закон про лібералізацію торговельних відносин із Росією і одночасно про запровадження санкцій проти російських посадовців, що їх вважають причетними до смерті в попередньому ув’язненні російського юриста Сергія Магнітського, який викривав корупцію на високих рівнях у Росії.

За цим законом, Обама має протягом 120 днів подати перелік таких посадовців, але публічно оприлюднювати всі ці імена не обов’язково.

Закон передбачає суворі обмеження на видачу віз до США таким посадовцям і замороження їхніх активів у США. Санкції мають стосуватися і посадовців, які порушували права й інших людей.

Інший пункт закону – надання Росії режиму «постійних нормальних торговельних відносин», тобто скасування щодо неї чинності дискримінаційної так званої «поправки Джексона-Веніка».

Також цю поправку скасовують щодо Молдови.

Тим часом у Росії Державна дума (нижня палата парламенту) схвалила в п’ятницю в першому читанні законопроект про санкції проти громадян США, причетних, на думку Москви, до порушень прав росіян. Цей законопроект задуманий як відповідь на «акт Магнітського», який Росія різко критикує.