Радіо Свобода Daily: організація «Радомир» і УПЦ (МП). Що спільного?

Акція протесту «Принеси ляльку» біля храму УПЦ (МП) в Запоріжжі, 6 січня 2018 року

«Радомир» і УПЦ (МП). Що спільного?

Служба безпеки України повідомила, що вилучила зброю під час обшуку у представників пов’язаної з УПЦ (Московського патріархату) організації «Союз православный «Радомир» у Запоріжжі.

«Оперативники спецслужби вилучили незареєстровану автоматичну вогнепальну і холодну зброю, значну кількість набоїв, медалі «патріот Росії», проросійську символіку вказаної організації, роздруківки з текстами антиукраїнського змісту», – ідеться в повідомленні.

«Попередньо встановлено і задокументовано, що ГО «Радомир» надавала так звані «охоронні послуги» Запорізькій єпархії Української православної церкви. Окремі представники також виправдовують агресивні дії РФ по відношенню до України», – додали у спецслужбі.

Українські кораблі у Криму: забрати, забути, чи «вертати разом із Кримом»?

Передати Україні військові кораблі та іншу техніку, яка залишилася в окупованому Криму, запропонував президент Росії Володимир Путін. У Кремлі вже назвали це «жестом доброї волі», метою якого є «політичне врегулювання» в Україні.

Про те, чи доцільно забирати кораблі, літаки і бронетехніку Збройних сил України, яка залишається в анексованому Криму, має вирішити вище військово-політичне керівництво держави, відповів Радіо Свобода речник Міністерства оборони України з питань АТО Максим Праута.

Натомість прем’єр-міністр України Володимир Гройсман вже відповів на пропозицію Путіна: «Українські кораблі, які залишилися у Криму, треба повертати, але разом із Кримом».

Ми ж зібрали список суден Військово-морських сил України, захоплених Росією під час окупації Криму. Його Ви знайдете в інтерактивній інфографіці.

«Законсервували»: ОРДЛО і телефонний зв'язок

Тим часом під загрозою остання ниточка зв’язку з окупованими територіями – Vodafone. Лише цей оператор мав прийом на непідконтрольних уряду територіях, але з 11 січня до жителів окупованих Луганська та Донецька неможливо зателефонувати. За інформацією мобільної компанії, було пошкоджено волоконно-оптичну лінію зв'язку в зоні АТО. Чому це так важливо, і невже з непідконтрольним Донбасом більше ніяк неможливо контактувати? За лінком ми зібрали відповіді на ці та інші запитання.

А ось, що трапилось минулої доби у світі.

Представниця руху Femen із голими грудьми кинулася до президента Чехії Мілоша Земана в той час, коли той на дільниці голосував на президентських виборах. Українська активістка Анжеліна Діаш мала на голих грудях напис англійською «Земан – повія Путіна». Сам Земан заявив, що пишається цим нападом.

Your browser doesn’t support HTML5

Напівоголена жінка вистрибнула перед Земаном під час голосування на виборах президента Чехії (відео)

Фінський суд виправдав шведів, які відкрили імпровізований гей-клуб на «дачі Путіна». У 2015 році Гарденфорс і Ларссон вирішили відкрити бутафорський гей-клуб на «дачі Путіна» на Аландських островах на знак протесту проти гомофобної політики російської влади. Вони побудували дерев'яний сарай і назвали його «Блакитна устриця» на честь однойменного гей-клубу з фільму «Поліцейська академія».

Президент США Дональд Трамп під час зустрічі з законодавцями назвав іммігрантів із Африки, Гаїті й Сальвадору вихідцями з «брудних дір», повідомили американські ЗМІ. «Слова, які я говорив на зустрічі (з законодавцями щодо імміграції), були різкі, але це було не те слово, яке я сказав», – написав Трамп у твітері.

І нарешті новина для активних користувачів соцмереж. Засновник Facebook Марк Цукерберг анонсував зміни в алгоритмі новинної стрічки соціальної мережі. Тепер дописи друзів будуть мати вищий пріоритет, а новини компаній та ЗМІ з’являтимуться в стрічці рідше. «Тепер я хочу бути чесним: від внесення цих змін я сподіваюся, що час, який люди витрачають на Facebook, зменшиться. Але я також очікую, що час, який ви витрачаєте на Facebook, буде більш цінним», – написав він.

Цінуйте й Ви свій час. Він справді дорогоцінний!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.