До чого тут теща? Британія викриває російську дезінформацію в «справі Скрипаля»

Британський міністр закордонних справ Борис Джонсон

Замість того, щоб надати пояснення з ситуації в англійському Солсбері, Росія запустила кампанію з дезінформації, повідомляє Міністерство закордонних справ Великобританії.

Зовнішньополітична установа Британії ще раз наголосила, що міжнародні лідери погоджуються – з дуже високою ймовірністю джерелом нападу була Росія.

Однак Кремль та російські державні медіа відповіли запереченнями, відволіканням уваги та погрозами, йдеться в повідомленні.

МЗС Великобританії перераховує наступні повідомлення російських ЗМІ в рамках кампанії з дезінформації:

  • «Великобританія зробила це, щоб посилити антиросійські настрої»;
  • «США зробили це, щоб дестабілізувати світ»;
  • «нервово-паралітичний газ походить з Чехії, Словаччини або Швеції»;
  • російські державні канали заявляли, що отруєння трапилось «у результаті спроби самогубства, передозування або навіть що причиною став витік речовини з наукового центру Великобританії»;
  • один з каналів, пов’язаний з Кремлем, навіть заявив, що «винною є теща Скрипаля».

Британський міністр закордонних справ Борис Джонсон заявив у неділю, що Росія роками накопичувала смертельну нервово-паралітичну речовину, яка була використана при спробі отруєння Сергія Скрипаля.

Your browser doesn’t support HTML5

«Росія більше нікого не обдурить». Джонсон про «справу Скрипаля» (відео)

Британія заявляє, що це перший випадок використання такої хімічної зброї на території Європи з часів Другої світової війни.

«У нас насправді є докази того, що протягом останніх десяти років Росія не тільки досліджувала способи доставки нервово-паралітичних речовин з метою вбивства, але й створювала запаси «Новачка», – заявив міністр телеканалу BBC.