ПА НАТО. Україна наполягла на посиленні присутності НАТО у Чорному морі

64-а сесія Парламентської асамблеї НАТО. Канада, Галіфакс. 18 листопада 2018 року

Українська делегація на засіданні комітету з питань оборони та безпеки Парламентської асамблеї НАТО наполягла на внесенні до проекту резолюції правки про подальше посилення присутності альянсу в Балтії, Польщі та Чорному морі. Чим іще позначилася 64-а сесія Парламентської асамблеї НАТО, що 17–19 листопада відбувається у канадському Галіфаксі?

У Парламентській асамблеї НАТО (ПА НАТО) схвалили кілька важливих проектів резолюцій і звітів, що мають стосунок і до України.

Так, зокрема, комітет із питань оборони та безпеки ПА НАТО пропонує закликати зменшити газову і нафтову залежність країн Європи від Росії у зв’язку із будівництвом Росією « Північного потоку-2».

Про це іде мова у схваленому комітетом проекті резолюції ПА НАТО «Енергетична безпека: стратегічний виклик для альянсу».

«Асамблея закликає відповідно інвестувати у відновлювані джерела енергії та інші сфери енергетики, що надають часткову альтернативу російському газу й нафті», – мовиться у проекті документу.

Також на засіданні комітету ПА НАТО закликали «визначити потенційно вигідні та безпечні інфраструктурні проекти», що дозволять збільшити постачання нафти й газу з Кавказу й Центральної Азії до Європи.

Окремо учасники асамблеї звернули увагу на необхідність створення системи захисту від кібератак, зокрема і на енергетичну інфраструктуру.

Щодо безпекового сектору, то, як повідомила голова постійної делегації України у ПА НАТО народний депутат Ірина Фріз, на комітеті з питань оборони та безпеки НАТО члени української делегації Андрій Левус та Юрій Береза представили та захистили внесену українською делегацією правку в проект резолюції «Посилення сил стримування НАТО на сході» щодо посилення подальшої присутності НАТО в Балтії, Польщі та Чорному морі.

«Щодо Криму в цьому проекті резолюції зазначається: виділити необхідні ресурси для послаблення російських систем А2/AD («засобів заборони доступу», до яких належить низка нових російських ракетних озброєнь – ред.), які розташовані біля країн Балтії у Калінінграді та в Чорноморському регіоні в Криму, за допомогою таких засобів, як придбання передових винищувальних реактивних літаків, систем перешкод і ракетних систем високої точності», – написала Ірина Фриз на своїй сторінці у Facebook-у.

Окрім цього, проект резолюції «Протидія гібридним загрозам Росії», який ухвалив одноголосно комітет із питань громадянського виміру безпеки ПА НАТО за доповіддю лорда Джоплінга, містить абзац, внесений Україною.

Лорд Джоплінг доповідає про «Протидію гібридним загрозам Росії» 18 листопада 2018 року на засіданні комітету ПА НАТО у Галіфаксі

«Засуджуючи незаконне будівництво Керченського мосту Росією, а також політику Росії щодо вибіркової відмови в доступі та безпідставної затримки українських та міжнародних суден в Азовському морі, глибоко занепокоєні новими загрозами безпеці, економіці та екології в цьому регіоні», – зазначається у цьому параграфі проекту.

Про саму доповідь та її обговорення написала і віце-спікер українського парламенту Ірина Геращенко, яка теж бере участь у засіданні ПА НАТО.

Сама Ірина Геращенко на 64-й сесії Парламентської асамблеї НАТО брала участь у дискусії «Жінки. Мир. Безпека». Вона розповіла про участь українських жінок в обороні країни і про те горе, яке принесла агресія Росії.

«Українські жінки платять найвищу і найстрашнішу ціну за російську агресію, розв’язану проти України. Більш ніж 1500 вдів, більш ніж 2250 мам, що втратили синів», – сказала Геращенко.

Також 18 листопада на засіданні комітетів ПА НАТО Україна виступила із доповіддю «Про зв’язки Російської Федерації із ісламськими терористичними організаціями». Там, зокрема, наводяться дані про зв’язки Кремля з ісламістським рухом «Талібан», а також про свідчення щодо постачання йому зброї та матеріальних ресурсів. Серед іншого, представники України навели докази того, як, за їхніми словами, російські спецслужби «заохочують» радикальних ісламістів залишати територію Росії і забезпечують їхні перельоти та участь у бойових діях у Сирії на боці угруповання «Ісламська держава».

Читайте ще: Парламентській асамблеї НАТО передали доповіді про діяльність російських ПВК в Україні і Сирії – Фріз

Україна нагадала, що багато колишніх іракських членів владної свого часу партії «Баас», які становили ядро військово-політичної еліти за часів Саддама Хусейна, а потім і верхівку «Ісламської держави», – проходили навчання в КДБ СРСР. І те, що відбувається зараз, – це продовження започаткованої ще у 1980-х роках за часів керівництва КДБ СРСР Юрієм Андроповим практики використання ісламського тероризму проти країн західної цивілізації, заявили українські делегати.

«Це вже шостий звіт нашої делегації. Сьогодні під час його презентації президент ПА НАТО та глави делегацій Великобританії, Франції, Німеччини, США, Канади, Туреччини, Іспанії зазначили, що ці звіти є дуже важливими для розуміння агресивних дій Росії», – заявила голова постійної делегації України, парламентар Ірина Фріз.

64-а сесія ПА НАТО відбувається у канадському місті Галіфакс 17–19 листопада. На 19 листопада призначений розгляд згаданих вище проектів документів на пленарному засіданні всієї асамблеї.