Донецьк уночі: чому бойовики скоротили комендантську годину?

Ватажок угруповання «ДНР» Захарченко підписав «указ» про скорочення комендантської години у Донецьку. Відтепер він діятиме з першої години ночі до п’ятої ранку

Повернутися додому до комендантської години і не потрапити до рук бойовиків. П’ятий рік жителям окупованого Донбасу заборонено перебувати на вулицях вночі. Але правила в угрупованні ДНР змінили. Навіщо це його ватажкові Захарченку і яке воно – нічне життя Донецька?

Ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко підписав «указ» про скорочення комендантської години у Донецьку. Відтепер вона діятиме з першої години ночі до п’ятої ранку. Ця новина здивувала донеччан: одні не приховували радості, інші зустріли цю звістку байдуже. Дехто продовжує повертатися додому рано за звичкою. А дехто тому, що в непідконтрольному українській владі Донецьку ввечері просто нічого робити.

«Після десятої все одно дуже мало народу, і хотілося б, щоб заклади працювали трішечки довше. І щоб було більше якогось життя у Донецьку, і більше молоді. І щоб більше людей виходило на вулиці вечорами і нічого не боялися», – розповіла Донбас.Реалії жителька Донецька.

В ефірі ж телеканалу, підконтрольного бойовикам, місцеві мешканці нарікають на роботу міських автобусів.

«Дуже добре, але транспорт як буде ходити… Що це дасть? Якщо до 8-ї транспорт ходить», – скаржиться жителька Донецька.

Транспортні труднощі

Комендантську годину скоротили ще 2 липня. Але роботу автобусів і тролейбусів не продовжили. У розмові з журналістами програми Донбас.Реалії водій однієї з маршруток розповів, що не розуміє, чому міський транспорт працює за старим розкладом.

– До котрої години ходить транспорт?
– О дев’ятій – останній.
– А о котрій починається зараз комендантська година?
– З першої.
– А чому тоді так рано відправляється останній тролейбус?
– Без поняття (знизує плечима).

Водій маршрутки у Донецьку

​«Хотілося б, щоб транспорт ходив більш-менш регулярно», – додає донеччанин.

Жителька Донецька: «Це крок до мирного життя»

Навіть після оголошення про скорочення комендантської години таксі у Донецьку після одинадцятої можна скористатися вкрай рідко. Частина донецьких таксистів, як і раніше, працює за старим розкладом.

Незважаючи на труднощі з транспортом і те, що насправді комендантська година все ще діє, але у скороченому вигляді, частина донеччан вже встигла відчути себе трохи вільніше.

Молодь на вулицях Донецька після скорочення бойовиками коменданської години

«Краще стало, так, навіть для нашого покоління. Ось родичі приїхали і розуміли, що можемо вже до 12-ї провести разом час. І вільно повернутися навіть після 12-ї ночі», – розповідає донеччанин.

«Як на мене, це певний крок до майбутнього мирного життя. Тому що раніше завжди тут так було в мирний час. Об одинадцятій по домівках – це навіть гнітить», – вважає ще один місцева жителька.

Більше за інших зі скорочення комендантської години радіють студенти.

«Для молоді це буде дуже корисно і приємно в літню пору проводити час в нічному Донецьку, в нашому красивому місті. Найкраще, що можна було подарувати нам у ці літні канікули», – розповів журналістам Донбас.Реалії студент підконтрольного бойовикам вишу із Донецька.

«Злісна непокора законним вимогам співробітників «поліції»

Не потрапити до рук бойовиків та встигнути додому – багаторічний страх жителів районів, якими керує контрольована Росією влада.

Комендантську годину на територіях, підконтрольних наразі «ДНР», запровадили задля «протидії диверсійно-розвідувальним групам спеціальних операцій України». Про це в ефірі одного із сепаратистських телеканалів заявив «командир комендантського полку», що слідкує за дотриманням комендантської години. Раніше – після одинадцятої, зараз – після першої години ночі так званий «комендантський патруль» має право перевіряти документи у цивільних осіб.

Якщо під час комендантської години у людини немає документів, що дозволяють перебування у нічний час на вулиці, або вона порушує громадський порядок, її передають до рук «правоохоронців».

Так звані «правоохоронці» угруповання «ДНР» затримують людей і декого притягують до відповідальності за «злісну непокору законним вимогам співробітників поліції». Звістки про це регулярно з’являються у випусках новин підконтрольних бойовикам медіа.

Захарченко заявляв, що доки буде залишатися «загроза терактів», в «республіці» буде діяти комендантська година. За його ж словами, «щодня заарештовують людей, які прямують з боку України з поганими намірами».

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

(Радіо Свобода публікує цей матеріал у рамках спецпроекту для жителів окупованої частини Донбасу)