«Бандеробайки» проти російських танків. Електровелосипеди на службі української армії

Українські військові, озброєні протитанковою ракетою, на електровелосипеді Delfast

Українські військові успішно використовують потужні електричні велосипеди українсько-американської компанії Delfast.

Зображення протитанкової ракети NLAW, встановленої на транспортний засіб, подібний до мотоцикла, наробило чимало шуму у спеціалізованих ЗМІ. Двоколісний пристрій є насправді електричним велосипедом і одночасно тактичним досягненням у військовій справі.

Деніел Тонкопі, співзасновник українсько-американської компанії Delfast, яка виробляє ці транспортні засоби, підтвердив у своєму пості у фейсбуці від 16 травня, що електровелосипеди нині використовуються українськими військовими.

Тонкопі заявив, що бійці використовували велосипеди з акумулятором, як мінімум, в одній вилазці проти російської бронетехніки. Після виконання бойового завдання три велосипеди повернулися «з дірками» у корпусі.

Історія вже таке знала. Двоколісний транспорт уперше використали на полі бою під час Першої світової війни. Тоді мотоцикли довели свої переваги: дешеві швидкі пристрої могли долати місцевість, де грузла важка техніка

Мотоцикліст на затопленій дорозі у Голландії, листопад 1944 року

Наразі збройні сили кількох країн, зокрема США, активно вивчають потенціал електричних велосипедів.

Головна перевага електровелосипедів – їхня непомітність. Для спецназу, бійці якого часто прямують на територію супротивника, щоб зайняти позиції, нові технології пропонують можливість безшумно долати великі відстані та уникати ситуацій, у яких довелося б відстрілюватися.

Електровелосипеди не потребують пального, при спалюванні якого з'являється запах. Вони можуть вичікувати супротивника в повній тиші, успішно здійснювати операції «стріляй і тікай» і петляти лісовими стежками, недоступними для більшості транспортних засобів.

Оброблене фото українського військовослужбовця на електровелосипеді

На сторінках у соцмережах української компанії Eleek, яка випускає переважно цивільні електровелосипеди, з'явилося більше свідчень використання акумуляторних велосипедів військовими, які протистоять російському вторгненню.

Компанія із Тернополя розмістила наведене вище зображення українського службовця у снайперському камуфляжі на моделі електровелосипеда, спеціально розробленого для використання у військових цілях.

Українські військові електровелосипеди Eleek Atom

Максимальна дальність пробігу електровелосипеда Eleek – 150 кілометрів. Важить він 70 кілограмів. На повну зарядку акумулятора потрібно близько п'яти годин. Тривалий час заряджання та висока вартість – головні недоліки електровелосипедів. Eleek Atom коштує 5245 доларів, а велосипеди Delfast, схожі на ті, що були помічені в Україні, – 6799 доларів.

Військові електровелосипеди Eleek уже прозвали «бандеробайками».

Українські військові, озброєні протитанковою ракетою, на електровелосипеді Delfast

Нещодавно в інтернеті виклали відео з бійцем Грузинського легіону, який воює на боці Збройних сил України. Він їхав дорогою зі швидкістю, близькою до максимальної швидкості Eleek Atom – близько 90 кілометрів на годину.

Командир Грузинського легіону повідомив журналісту, що його снайперські підрозділи, які нині діють на сході України, мають «швидко з'являтися і швидко зникати» у динамічних боях, які зараз розгортаються на Донбасі.

«Для цього нам і потрібні електровелосипеди», – сказав він.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Міністр оборони України розповів про «поповнення парку артилерії 155-мм калібру», що «вже успішно працює»

Defender Europe 2022: сили НАТО проводять спільні військові навчання у Польщі (фотогалерея)

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Український винищувач збив російський Су-35 над Херсонщиною – ЗСУ
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час