Арʼєв просить Зеленського зустрітися з українською делегацією в ПАРЄ

Голова делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи Володимир Арʼєв

Голова делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи Володимир Арʼєв звернувся з проханням до президента України Володимира Зеленського провести з делегацією зустріч.

«10 днів тому від імені української делегації в ПАРЄ я звернувся до президента Зеленського з приводу ситуації в ПАРЄ. Можливо, новий президент ще лише входить в курс справ і не встиг занепокоїтися неприємною ситуацією в Раді Європи. Тому я, тепер публічно, прошу президента зустрітися з українською делегацією в ПАРЄ, щоб делегація могла пояснити яка може бути реакція вищого посадовця, відповідального за українські зовнішні відносини, на те, що зараз відбувається в ПАРЄ», – написав Ар’єв у Facebook.

Він висловив сподівання, що Адміністрація президента знайде час для організації такої зустрічі протягом найближчого тижня.

В Адміністрації президента наразі не коментували таке звернення.

3 червня Володимир Арʼєв повідомив, що регламентний комітет ПАРЄ ухвалив проект резолюції, яка може змінити правила ПАРЄ і ускладнити процедуру застосування санкцій, зокрема щодо Росії. За його словами, голосування за відповідний проект резолюції відбудеться 24 червня на сесії асамблеї. Російська делегація не бере участі у сесіях асамблеї з січня 2015 року після застосування серйозного обмеження повноважень її делегації.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Росію не можна повертати в ПАРЄ, вона продовжує скоювати воєнні злочини – французький дослідник

Українські правозахисники вважають, що повернення російської делегації до Парламентської асамблеї Ради Європи за умов нехтування вимог організації Росією стане «моральною капітуляцією» цієї міждержавної організації. Про це йдеться у відкритому зверненні правозахисних організацій до комітету ПАРЄ із питань процедури, імунітетів та інституційних справ, а також до національних делегацій країн-учасниць Ради Європи. Звернення підтримали 12 українських правозахисних організацій, серед яких «Центр громадянських свобод», «Об’єднання родичів політв’язнів Кремля», «Крим SOS», «Кримська правозахисна група», «Медійна ініціатива за права людини».