Таліби атакували базу в Афганістані на тлі мирних переговорів: мінімум п’ятеро загиблих

Один із попередніх боїв між талібами та урядовими силами поблизу військової бази в провінції Кундуз, 2015 рік

Щонайменше п’ятеро афганських військових загинули внаслідок нападу екстремістського угруповання «Талібан» на військову базу на півночі Афганістану, повідомляє місцева влада.

Напад стався в районі Шора-Хак провінції Кундуз 16 лютого, за кілька днів після того, як міністр оборони Сполучених Штатів Марк Еспер озвучив сподівання на «зниження насильства» та мирну угоду з «Талібаном».

«На жаль, п’ятеро солдатів армії загинули мученицькою смертю, ще троє поранені», – йдеться в заяві Міністерства оборони Афганістану. За даними відомства, загиблі були й серед талібів.

Речник поліції Кундузу Інгамуддін Рахмані повідомив, що сутичка тривала кілька годин і призвела до людських втрат з обох боків.

Речник поліції Кундузу Інгамуддін Рахмані

Натомість речник «Талібану» Забінуллах Муджагід стверджує, що бойовики вбили 19 співробітників безпекових сил та знищили чотири бронетранспортери.

Водночас прем’єр-міністр країни Абдулла Абдулла на засіданні уряду 17 лютого повідомив, що «Талібан» погодився на семиденне скорочення агресії, яке мало б передувати укладенню мирної угоди зі США. Її можуть підписати вже 29 лютого.

Наразі невідомо, коли має початися перемир’я.

У столиці Катару Досі член делегації «Талібану» заявив місцевим журналістам, що переговори екстремістського угруповання зі Сполученими Штатами завершилися «успішно», і угоду за їхніми результатами оприлюднять до кінця місяця.

14 лютого стало відомо, що Сполучені Штати досягли угоди з талібами про тижневу відмову від актів насильства, що зрештою може привести до виведення американських військових з Афганістану.

Ця заява з'явилася через день після того, як президент США Дональд Трамп заявив про хороші шанси на те, що США домовляться про мирну угоду з талібами до кінця цього місяця.

Таліби продовжують майже щоденні напади на афганських силовиків і військових США, а також урядовців Афганістану, хоча одночасно «Талібан» веде мирні переговори з посланцем США, що мають на меті дійти домовленості про завершення воєнного конфлікту в Афганістані.