У Білорусі оголосили «екстремістськими» сайт і соцмережі телеканалу «Настоящее время»

«Настоящее время» виходить в ефір щодня і мовить на Росію, Україну, Центральну Азію і Східну Європу

У Білорусі оголосили «екстремістськими» сайт і соцмережі телеканалу «Настоящее время», а також проєкти, пов’язані з цією російськомовною мережею, створеною Радіо Свобода у співпраці з «Голосом Америки».

Відповідне рішення ухвалив суд Залізничного району Вітебська минулого тижня, повідомило 11 січня Міністерство інформації Білорусі.

«Настоящее время» виходить в ефір щодня і мовить на Росію, Україну, Центральну Азію і Східну Європу.

У грудні 2021 року Міністерство внутрішніх справ Білорусі також визнало «екстремістською» Білоруську службу Радіо Свобода, відому як Радіо Свабода.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: TikTok Української служби Радіо Свобода визнали «екстремістськими матеріалами» в Білорусі

Білоруські закони передбачають, що ті, хто підписується на сайти організацій, офіційно визнаних «екстремістськими», можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності і можуть отримати до шести років позбавлення волі.

Влада Білорусі оголосила сотні Telegram-каналів, блогів і чатів «екстремістськими» після того, як країну охопили протести після президентських виборів у серпні 2020 року, після яких авторитарний правитель Олександру Лукашенку почав свій шостий термін поспіль.

У відповідь уряд жорстко придушив продемократичний рух, заарештувавши тисячі людей і змусивши до виїзду більшість лідерів опозиції. Десятки новинних веб-сайтів були заблоковані в Білорусі, а незалежні ЗМІ закриті.

Лукашенко, який керує країною з 1994 року, заперечує будь-які фальсифікації на виборах і відмовляється вести переговори з опозицією щодо політичного переходу і нових виборів.

Захід відмовився визнати Лукашенка легітимним лідером Білорусі і у відповідь на репресії в країні запровадив кілька хвиль санкцій проти представників влади.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В ОБСЄ відреагували на рішення Білорусі не запрошувати спостерігачів організації на вибори