Україна не втручається у справи Мінська, підтримує нові вибори і може застосувати санкції – Кулеба

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба

Україна не втручається у внутрішні справи сусідньої Білорусі, але готова сприяти врегулюваннюситуації в цій країні, заявив на онлайн-брифінгу у п’ятницю міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Україна не втручалася, не втручається і не втручатиметься у внутрішні справи сусідньої Білорусі... Ми вважаємо, що широкий національний діалог є єдиним шляхом виходу з тієї ситуації, що склалася, і стабілізації обстановки в Білорусі», – сказав Кулеба.

Він зазначив, що Україна підтримує ідею проведення нових виборів президента Білорусі.

«Ми вважаємо, що комплексно процес виборів з урахуванням усіх його етапів, він мав суттєві недоліки і не відповідав загальним стандартам, прийнятим у цій сфері. Тому, власне кажучи, і ми підтримуємо ідею про те, що чесно і справедливо організовані нові вибори могли б дати відповідь на багато ключових запитань у Білорусі», – сказав Кулеба.

Міністр закордонних справ також заявив, що Україна розгляне питання про ймовірність запровадження санкцій проти Білорусі після ухвалення відповідного рішення Європейським союзом.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Як Захід має реагувати на події в Білорусі? Дискусії у Вашингтоні та Празі

«Що стосується санкцій ЄС, то ми поки що не бачили остаточно затверджених санкційних заходів, яких вживає Європейський Союз, але ми вже приєдналися до попередньої заяви Європейського Союзу з цього приводу, і це свідчить, що загалом ми поділяємо його політику, його підходи. Тому, коли ми побачимо санкційне рішення Європейського Союзу, будемо ухвалювати і свої відповідні рішення з цього питання», – сказав Кулеба.

Окремо він наголосив на тому, що громадяни Білорусі, які захочуть в’їхати в Україну, «намагаючись уникнути кризи» в своїй країні, користуватимуться «преференційним режимом» при иперетині кордону.

«Громадяни Білорусі, які прагнутимуть в'їхати на територію України, намагаючись уникнути тієї кризи, яка розгортається в сусідній, дружній нам країні, користуватимуться преференційним режимом, і Державна прикордонна служба розглядатиме їхні запити та надаватиме дозволи на в’їзд», – сказав Кулеба.

Напередодні очільник зовнішньополітичного відомства України заявив, що Київ поки заморозив контакти з офіційним Мінськом.

Сьогодні міністри закордонних справ ЄС мають продовжити дводенну зустріч в Берліні, на якій вони обговорюють санкції проти Мінська, а у Відні запланована зустріч Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ).

«Український дім» на Хрещатику підсвітили кольорами прапора Білорусі – фоторепортаж

У Білорусі з 9 серпня, від дня президентських виборів, на яких офіційно переможцем оголосили Лукашенка, тривають акції протесту з вимогою призначення нового голосування через численні фальсифікації. В країні відбуваються затримання активістів, громадських діячів та журналістів.