Держкомтелерадіо ініціює запровадження санкцій проти 35 російських видавництв

Санкції стосуватимуться російських видавництв, в діяльності яких випуск літератури антиукраїнського змісту посідає помітне місце і носить систематичний характер, кажуть у Держкомтелерадіо

Державний комітет України з питань телебачення і радіомовлення вніс на розгляд Кабінету міністрів проект розпорядження про застосування санкцій до російських видавництв, що продукують і поширюють продукцію антиукраїнського змісту.

Як повідомляє прес-служба Держкомтелерадіо, за результатами трирічного моніторингу склали перелік книжкових видань, «зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України, пропаганду насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини».

Станом на 15 серпня 2018 року до переліку внесені 192 видання, випущені 35 російськими видавництвами, нагадали в Держкомтелерадіо.

«Санкції стосуватимуться російських видавництв, в діяльності яких випуск літератури антиукраїнського змісту посідає помітне місце і носить систематичний характер. Ці видавці свідомо укладають договори з «творцями» текстів, що спрямовані на розпалювання міжетнічної, релігійної ворожнечі, пропагують насильство і вчинення терористичних актів проти України. Така «література» є складовою гібридної війни, яку веде проти України Росія. І їй треба давати гідну відсіч», – заявив перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак.

Читайте також: Заблоковано ввезення до України «заборонених» книжок з Росії на 1 мільйон гривень – СБУ

За його словами, у разі якщо розпорядження ухвалять, це приведе до значного скорочення імпорту видавничої продукції із «території держави-агресора». Вивільнені ринкові ніші відкриють нові можливості для українських видавців, виготовлювачів і розповсюджувачів видавничої продукції, додав Червак.

Проект розпорядження передбачає винести питання про застосування до визначених юридичних осіб персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів на розгляд Ради національної безпеки і оборони України.

У травні минулого року набув чинності новий порядок ввезення книжок із Росії. Відтоді імпортери книжок із Росії мають отримувати дозвіл від Держкомтелерадіо на ввезення до України видавничої продукції.