В Хорватії відбувається другий тур президентських виборів

Право голосу на сьомих президентських виборах від проголошення незалежності 1991 року мають 3,8 мільйона громадян

Громадяни Хорватії 5 січня обирають главу держави з-поміж двох кандидатів, котрі здобули найбільше голосів в першому турі 25 грудня. Чинна президентка Колінда Ґрабар Кітарович, кандидатка від правлячого Хорватського демократичного союзу, набрала 26,6% голосів, а колишній премʼєр-міністр Зоран Міланович, якого підтримали опозиційні соціал-демократи – 29,5%.

Право голосу на сьомих президентських виборах від проголошення незалежності 1991 року мають 3,8 мільйона громадян.

Згідно з останніми опитуваннями, вирішальними будуть голоси тих громадян, котрі в першому турі голосували за співака Мирослава Шкора, кандидата від крайніх правих сил.

Читайте також: Головування Хорватії в ЄС: Загреб прагне відновити переговори про членство Албанії та Північної Македонії​

Хорватія – парламентська републіка, глава держави має обмежені політичні повноваження. Пост президента в минулому займали Франьо Туджман, Стʼєпан Месич та Іво Йосипович.

Ґрабар-Кітарович очолює країну з 2015 року. Її підтримує правоцентристська партія «Хорватський демократичний союз», яка була правлячою в Хорватії більшу частину часу з моменту здобуття незалежності в 1991 році.

Членом Північноатлантичного альянсу країна стала 2009 року, в Європейський союз вступила 2013 року. У 2020 році Хорватія вперше головує в Євросоюзі з початку свого членства.