Масована російська дезінформація – МЗС України про заяви Шойгу щодо Донбасу

Російський міністр оборони Сергій Шойгу під час військових навчань. Росія. Серпень 2021 року

У Міністерстві закордонних справ назвали масованою російською дезінформацією учорашні заяви міністра оборони Росії Сергія Шойгу про те, що в зоні конфлікту на Донбасі нібито перебувають 130 бійців якоїсь американської ПВК з підготовки провокацій «із хімічними компонентами».

«Категорично відкидаємо інсинуації в бік України, які пролунали під час засідання колегії міністерства оборони Російської Федерації. Заяви міністра оборони про нібито хімічні речовини, інструкторів американських приватних військових компаній, обстріли житлових кварталів на Донбасі – чергові приклади масованої російської дезінформації. Росія продовжує створювати інформаційне прикриття для можливих подальших провокацій її військ на українській території. Закликаємо російське керівництво припинити ворожу риторику і мову ультиматумів», – заявив у коментарі Радіо Свобода речник МЗС України Олег Ніколенко.

У зовнішньополітичному відомстві України зазначили, що «повернення Москви в констурктивне русло дійсно підтвердить задеклароване російським президентом на засіданні колегії прагнення вирішити конфлікт політико-дипломатичними методами».

«Першим кроком має стати початок виконання Росією Мінських домовленостей і домовленостей лідерів Нормандського формату. Припинення російської збройної агресії проти України і відмова РФ від логіки конфронтації стане найкращою гарантією безпеки на Європейському континенті», – додали в МЗС.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу у своєму виступі 21 грудня заявив, що військова співпраця України і країн НАТО загрожує Росії. За його словами, у зоні конфлікту на Донбасі нібито перебувають 130 бійців якоїсь американської ПВК, які, каже Шойгу, готують провокацію «з хімічними компонентами». Доказів на підтвердження своїх слів він не навів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Держдепартамент США відповів на звинувачення російського міністра оборони Шойгу «про хімічну зброю»

Речник Міністерства оборони США Джон Кірбі назвав «абсолютно неправдивими» заяви міністра оборони Росії Шойгу, а представник Державного департаменту США Нед Прайс додав, що відповідальною за ескалацію напруженості є Росія.

«Всупереч заявам міністра оборони Росії, Росія і підконтрольні їй сили відповідають за ескалацію напруженості, а не Україна чи Сполучені Штати. Ми закликаємо Росію припинити використовувати неправдиву, розпалювальну риторику і вжити значущих кроків для деескалації напруженості, щоб створити позитивну атмосферу для дискусій», – зазначив Прайс.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Нової зустрічі Байдена і Путіна поки що не планують – держсекретар США

Російська влада минулого тижня оприлюднила свої пропозиції щодо «гарантій безпеки», які вона хоче обговорити зі США. Москва розраховує на обіцянку, що не буде подальшого розширення НАТО на схід і що військова активність НАТО у Східній Європі буде обмежена, включаючи взаємодію з Україною і Грузією.

Сполучені Штати заявляють, що не відмовляються від діалогу, але наголошують, що він має вестися за участю союзників.

І Вашингтон, і керівництво НАТО наголошують, що відносини України й альянсу визначають лише Київ і 30 держав-членів західного військово-політичного блоку.

Відносини між Росією і Заходом останнім часом помітно загострилися через інформацію про перекидання Москвою до кордону з Україною до ста тисяч своїх військовослужбовців.

Країни Заходу вважають, що ці війська можуть бути використані для широкомасштабного вторгнення на територію України – хоча розвідка не має даних, що російське керівництво вже ухвалило таке рішення. У Кремлі плани вторгнення заперечують.