Автор оглядів провоєнних телеграм-каналів став у Росії «іноагентом»

У Росії 12 квітня оголосили новий список так званих «іноагентів», цей реєстр веде Міністерство юстиції РФ.

Серед нових «іноагентів» опинився журналіст Іван Філіппов, який веде телеграм-канал «На Zzzzzападном фронте без перемен». У ньому містяться критичні огляди публікацій російських провоєнних телеграм-каналів.

«Приємно, що в добрій компанії. Очікувано. На текстах у цьому каналі це ніяк не позначиться», – так відреагував на повідомлення сам Філіппов.

Також «іноагентом» став журналіст російської служби Бі-Бі-Сі Ілля Барабанов. У заяві відомства йдеться, що журналіст виступав проти «спеціальної військової операції», а також поширював «недостовірну інформацію» про рішення, що ухвалюються російськими органами влади, і політику, яку вони реалізують.

Також у РФ додали до реєстру журналістів Асю Казанцеву та Івана Асташина, регіонального депутата від партії «Яблуко» у Псковській області Миколу Кузьміна і ТОВ «Іноагент АВК» журналіста Андрія Караулова (самого його включили до реєстру влітку 2023 року).

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У РФ заборонили рекламу в «іноагентів». Популярний Youtube-канал одразу заявив про припинення роботи

За російськими законами особа, внесена до списку іноагентів, зобовʼязана зареєструвати юридичну особу для звітності про свою фінансову діяльність. Ці підприємства як повʼязані з іноагентами також заносяться до реєстру.

Законодавство про іноагентів у Росії зʼявилося у 2012 році. Закон дозволив міністерству юстиції визнавати некомерційні організації іноземними агентами, якщо вони отримують фінансування з-за кордону та ведуть політичну діяльність. Критерії, за якими визначається така діяльність, у законі чітко не визначені, що дозволяє владі переслідувати організації, що працюють у галузі освіти, культури, охорони здоровʼя, екології, захисту прав людини.

Згодом зʼявилася можливість визнавати агентами ЗМІ та фізичних осіб, у тому числі тих, хто не отримує закордонного фінансування, але перебуває під іноземним впливом. Що саме слід вважати за іноземний вплив, російське законодавство не уточнює.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Грузії відбувся протест проти подібного до російського законопроєкту про іноагентів