В ООН розповіли, чи готова Європа до нової хвилі біженців з України у разі загострення війни

За словами Верховного комісара ООН з питань біженців, Європа прихистила українських переселенців у «дуже ефективний спосіб», надавши їм насамперед свободу пересування і доступ до необхідних сервісів

Європа готова буде надати прихисток новій хвилі українських біженців, якщо це буде потрібно. Про це в інтерв’ю Балканській службі Радіо Свобода зазначив Верховний комісар ООН з питань біженців Філіппо Гранді.

«Гадаю, Європа готова до цього, якщо це станеться. Хоча давайте сподіватися, що цього не станеться. Наразі війна дуже сконцентрована, як ми знаємо, у східній частині України... Звісно, ми не знаємо, що може бути далі у цій дуже непередбачуваній війні. Якщо війна дещо посунеться у напрямку заходу, ми зможемо побачити більший потік людей. Але за останні кілька тижнів ми не бачимо цього», – зазначив він.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ООН: 3,2 млн українських біженців отримали тимчасовий захист у ЄС

За словами Верховного комісара ООН з питань біженців, Європа прихистила українських переселенців у «дуже ефективний спосіб», надавши їм насамперед свободу пересування і доступ до необхідних сервісів. На думку Гранді, цей досвід може бути корисний Заходу в майбутньому.

Водночас він не сумнівається, що переважна кількість українців, які наразі опинилися за кордоном, повернуться назад, щойно це дозволять умови.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Торгівля людьми, гендерне насильство: правозахисники заявили про ризики для біженців з України в Польщі

«Гадаю, що багато українських біженців (більшість із них) хочуть повернутись додому. Але все залежатиме від подальшого розвитку війни», – пояснив Верховний комісар.

2 червня президент України Володимир Зеленський заявив, через широкомасштабну війну Росії проти України майже 12 мільйонів українців стали внутрішніми переселенцями і ще понад 5 мільйонів (передусім жінки та діти) виїхали за кордон.