Порошенко про права людини в Криму: «це – свавілля, безправ’я, тотальна мілітаризація»

Про погіршення ситуації з правами людини в анексованому Росією Криму Петро Порошенко заявив, виступаючи на форумі «70 років Загальної декларації прав людини: порядок денний для України»

Президент України Петро Порошенко заявляє про погіршення ситуації з правами людини в анексованому Росією Криму. Про це голова держави сказав, виступаючи на форумі «70 років Загальної декларації прав людини: порядок денний для України» 3 грудня в Києві.

«Якщо коротко характеризувати ситуацію з правами людини на території Криму, то це – свавілля, безправ’я, тотальна мілітаризація. Але тут коїться ще один злочин. Нищиться цілий народ – кримські татари. Окупаційна влада прагне зробити те, що не вдалося Сталіну – знищити лідерів, оголосивши Меджліс «екстремістською організацією», зруйнувати ідентичність і розчинити корінний народ Криму в російському «плавильному котлі», – сказав президент.

Порошенко наголосив, що Україна й надалі робитиме «все можливе для якнайскорішого повернення в Україну усіх заручників з окупованого Донбасу і з незаконно анексованого Криму, політичних в’язнів, які утримуються незаконно в російських тюрмах». Він закликав правозахисні організації, уряди і міжнародні організації працювати спільно задля досягнення цієї мети.

Your browser doesn’t support HTML5

Декларація прав людини. Кожне слово оплачене жертвами

За даними правозахисників, понад 60 громадян України позбавлені волі за політичними мотивами на території Росії й окупованому нею Криму. Міністерство закордонних справ України направило вже близько 300 нот до Росії з вимогою звільнити утримуваних там українців.

Після російської анексії в Криму почастішали масові обшуки у незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв’язках із забороненою в Росії організацією «Хізб ут-Тахрір».