Росія грубо порушує Женевську конвенцію про поводження з військовополоненими – Денісова

За словами уповноваженої, до українських військових з острова Зміїний Росія «ставилася як до в’язнів, морально тиснула, а під час прогулянок у дворику спускала собак»

Росія грубо порушує Женевську конвенцію про поводження з військовополоненими, заявляє уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

«Хлопців із острова Зміїний, яких на буксирі доправили до Севастополя, вивезли у невідомому напрямку та поселили у наметовому містечку за температура повітря мінус 20 градусів, внаслідок чого у багатьох хлопців відмороження кінцівок. До них ставилися як до в’язнів, морально тиснули, а під час прогулянок у дворику спускали собаку», – зазначає омбудсмен.

Російська влада заяву Денісової не коментувала.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Голова Черкаської ОВА нагородив одного з військових із острова Зміїний

Президент України Володимир Зеленський дав 27 березня заявив, що частина моряків та прикордонників, які захищали острів Зміїний від російських військових, загинула, частина потрапила полон і була звільнена в ході обміну.

Інформація про загибель прикордонників надійшла ввечері 25 лютого, після того, як острів весь день обстрілювали російські сили. Українська влада повідомляла спочатку, що зв’язок із захисниками острова зник, а пізніше – що всі 13 прикордонників загинули, відкинувши вимогу російських військових здатися в полон.

Державна прикордонна служба повідомила 26 лютого про ймовірність того, що всі захисники Зміїного вижили.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Відеозаписів «на межі» у нас вистачає»: як треба поводитися з військовополоненими?