У Росії знайшли вади у турецьких помідорах після слів Ердогана про Крим

Про анексований Крим незмінно йдеться на зустрічах президентів України Володимира Зеленського (л) та Туреччини Реджепа Ердогана

Російське відомство «Россільгоспнагляд» виявило у фруктах із Туреччини буру моніліозну гниль, а в помідорах – вірус коричневої зморшкуватості. 23 вересня співробітники відомства провели переговори про це з Головним управлінням продовольства і контролю Міністерства сільського і лісового господарств Туреччини. Російська влада попросила «вжити заходів для посилення контролю і забезпечення фітосанітарної безпеки продукції».

«Россільгоспнагляд» також повідомив, що далі фіксує в овочах і фруктах із Туреччини підвищений рівень пестицидів.

Повідомлення про заражені турецькі помідори з’явилися за кілька днів до зустрічі лідерів Росії і Туреччини. 29 вересня Володимир Путін і Реджеп Ердоган проведуть переговори в російському Сочі. Турецький президент заявляв, що темою переговорів стануть ситуація в Сирії і двосторонні відносини.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ердоган після критики Кремля знову заявив, що Туреччина не визнає анексію Криму Росією

22 вересня Ердоган, виступаючи з трибуни ООН у Нью-Йорку, заявив, що Туреччина виступає за збереження територіальної цілісності України і ніколи не визнає анексію Криму. 20 вересня МЗС Туреччини заявив, що не визнає підсумки виборів до Державної думи на території Криму, оскільки Анкара вважає незаконною анексію півострова.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Кремлі відреагували на промову Ердогана в ООН щодо Криму

Росія неодноразово припиняла ввезення продуктів із різних країн, використовуючи цей захід як інструмент зовнішньої політики. У 2014 році Євросоюз запровадив санкції щодо Росії через анексію Криму. У відповідь Росія запровадила продуктове ембарго, заборонивши постачати деякі продукти з країн ЄС. До переліку потрапили фрукти, овочі, молочна і м’ясна продукція. Санкції запроваджувалися терміном на рік, але відтоді неодноразово продовжувалися і діють досі.

У 2016 році Росія заборонила ввозити фрукти і овочі з Туреччини. Це сталося після того, як 24 листопада 2015 року турецький винищувач F-16 збив російський бомбардувальник Су-24 поблизу кордону Сирії і Туреччини.