СБУ: вербувальник Шайтанова з ФСБ керував бойовиками на Донбасі

14 квітня Служба безпеки України затримала одного з колишніх керівників Центру спеціальних операцій «А» СБУ, генерал-майора Валерія Шайтанова, якого підозрюють у державній зраді та підготовці терактів

Служба безпеки України заявляє, що полковник ФСБ Росії Ігор Єгоров, який, за даними слідства, має відношення до вербування генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова, водночас був «одним із організаторів окупації та розгортання терористичної діяльності на Донбасі». СБУ повідомила про це 9 липня з посиланням на нові дані, зібрані контррозвідкою.

«З літа 2014-го Єгоров під позивним «Ельбрус» напряму координував діяльність незаконних збройних формувань на території Луганської області, доводив до бойовиків вказівки російського командування й організовував взаємодію різних угруповань, – йдеться в повідомленні. – Полковник ФСБ називав себе «першим заступником командувача» військ так званої «Новоросії». Важливим аспектом його діяльності було узгодження спільних дій з так званим «міністерством оборони ДНР», забезпечення бойовиків озброєнням та боєприпасами».

За даними СБУ, він особисто був присутнім на окупованій території, перенаправляв групи проросійських бойовиків із Криму на Донбас.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Хто такий генерал-майор СБУ Шайтанов, якого підозрюють у роботі на ФСБ, держзраді, плануванні вбивства Авакова і Осмаєва

«Контррозвідка СБУ зафіксувала, що Єгоров безпосередньо причетний до збиття російською стороною українських військових літаків улітку 2014 року і до ракетних обстрілів підрозділів Збройних сил України. Також полковник ФСБ РФ Єгоров займався збором розвідувальної інформації та координував диверсійні групи для протидії українським військовим», – додали у спецслужбі.

14 квітня Служба безпеки України затримала одного з колишніх керівників Центру спеціальних операцій «А» СБУ, генерал-майора Валерія Шайтанова, якого підозрюють у державній зраді та підготовці терактів.

За даними слідства, Шайтанов перебував на агентурному зв’язку з полковником ФСБ Ігорем Єгоровим. Його завербували нібито у 2014 році.

За завданням російських спецслужб Шайтанов, кажуть у СБУ, планував вбивство відомого чеченського добровольця Адама Осмаєва, який брав участь у бойових діях на Донбасі на боці української армії.

За рішенням Шевченківського районного суду Києва, Шайтанов перебуває під вартою до 8 серпня.