США подали апеляцію на відмову видати їм Джуліана Ассанжа

Влада США підозрює Ассанжа в незаконній публікації тисяч секретних документів

Міністерство юстиції США подало апеляцію на рішення британського суду не видавати Вашингтону обвинуваченого в шпигунстві австралійця Джуліана Ассанжа. Про це повідомляє газета The Washington Post з посиланням на речника відомства.

Влада США підозрює Ассанжа в незаконній публікації тисяч секретних документів. 4 січня британський суд заблокував його екстрадицію. Суддя не стала оскаржувати запит по суті, але постановила, що стан психіки Ассанжа може спричинити його суїцид після ухвалення рішення про екстрадицію.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Суд у Лондоні відмовився екстрадувати Ассанжа до США

Захисники Ассанжа сподівалися, що влада США припинить його переслідування після того, як у країні зміниться президент, зазначає The Washington Post. Партнер австралійця і недержавна організація «Товариство свободи преси» звернулися до адміністрації Джо Байдена з проханням відмовитися від звинувачень.

Прихильники австралійця впевнені, що його діяльність можна розглядати як журналістику, а його переслідування – як тиск на пресу. Цю тезу американська влада відкидала під час президентства Дональда Трампа. Обвинувачення вважало, що Ассанж міг свідомо працювати на іноземні спецслужби проти Сполучених Штатів.