Доступність посилання

ТОП новини

Трамп обіцяв помилувати Ассанжа, якщо той заперечить «російський слід» у зламі пошти демократів у 2016-му – адвокат


U.K. -- WikiLeaks founder Julian Assange is seen in the courtroom sketch during a case management hearing in Assange's U.S. extradition case at Westminster Magistrates Court, in London, October 21, 2019
U.K. -- WikiLeaks founder Julian Assange is seen in the courtroom sketch during a case management hearing in Assange's U.S. extradition case at Westminster Magistrates Court, in London, October 21, 2019

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп пропонував засновнику WikiLeaks Джуліану Ассанжу помилування, якщо той заявить, що Росія не причетна до зламу пошти Демократичної партії – про таку заяву адвоката Ассанжа в лондонському суді повідомляють 19 лютого британські ЗМІ.

Адвокат Ассанжа Едвард Фіцджеральд заявив, що у 2017 році його клієнта, який тоді мешкав у посольстві Еквадору, навідав колишній конгресмен США від Республіканської партії Дейна Рорабейкер.

Він, за словами Фіцджеральда, передав активісту пропозицію від президента Трампа: Ассанж міг отримати помилування, якщо заявить, що Росія не має стосунку до витоку даних з електронної пошти Національного комітету Демократичної партії, який стався перед виборами президента США 2016 року.

Читайте також: Росія здійснює «інформаційну війну» проти США – директор ФБР​

Як повідомляє The Guardian, суддя у справі Ассанжа Ванесса Барайцер визнала докази його захисту прийнятними.

Адміністрація Трампа заперечує заяви Фіцджеральда. Речниця Білого Дому Стефані Ґрішем назвала їх «суцільною брехнею».

«Президент ледве знає Дейну Рорабейкера, окрім того, що він колишній конгресмен. Він ніколи не говорив із ним на цю тему або майже на будь-яку іншу», – каже Ґрішем.

Про подібну пропозицію Ассанжу від Роренбейкера вже повідомляло американське видання The Wall Street Journal у 2017 році.

Під час президентських виборів у США 2016 року WikiLeaks оприлюднили листування електронної пошти кандидата від демократичної партії США Гілларі Клінтон. Висуваються версії, що російські шпигуни зламали електронну пошту Клінтон, і передали інформацію до WikiLeaks. Ассанж, тим часом, відкидав будь-який зв’язок з Росією.

Читайте також: Суд в Лондоні відмовився відтермінувати слухання справи про можливу екстрадицію Ассанжа​

США висунули звинувачення Ассанжу за 18-ма пунктами​. Днями американське видання Politico повідомило, що Міністерство юстиції США не повідомлятиме Ассанжу про нові підозри. США домагаються видачі Британією Ассанжа передусім за звинуваченням у незаконній публікації секретних матеріалів, зокрема імен засекречених джерел, а також у змові з екс-аналітиком армії Челсі Меннінг у доступі до секретної інформації.

Джуліан Ассанж у 2012 році сховався в посольстві Еквадору в Лондоні, щоб уникнути видачі до Швеції у зв’язку зі звинуваченням у зґвалтуванні. Сам 47-річний Ассанж відкидає звинувачення в зґвалтуванні. У квітні цього року еквадорська влада позбавила Ассанжа притулку і видала британській владі. Зараз він відбуває термін у 50 тижнів у британській в’язниці за порушення умов звільнення під заставу.

XS
SM
MD
LG