США мають запитання щодо запиту Казахстану про введення військ ОДКБ – Блінкен

Держсекретар США Ентоні Блінкен

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що у Сполучених Штатів є запитання щодо запиту Казахстану про допомогу від очолюваної Росією безпекової організації для придушення протестів. 7 січня очільник американської дипломатії сказав, що казахстанська влада «безперечно має спроможність належним чином впоратися з протестами» таким чином, щоб поважати права протестувальників, підтримуючи закон і порядок.

«Тож незрозуміло, чому вони відчувають потребу в будь-якій сторонній допомозі», – сказав Блінкен під час пресконференції.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Казахстан і висновки для України: бути далі від Москви, дбати про оборону, «не закручувати гайок»

Раніше цього тижня Казахстан звернувся по допомогу до членів Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ), до складу якої входять Росія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан і Вірменія. Це сталося на тлі загальнонаціональних протестів, спричинених підвищенням вартості енергоносіїв.

Росія надіслала кілька тисяч військових до Казахстану під егідою ОДКБ. Коментар Блінкена був оприлюднений після того, як президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв виступив із суворим попередженням на адресу протестувальників і надав співробітникам сил безпеки право відкривати вогонь на ураження.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Путін і Токаєв не зможуть повернути Казахстан у радянське минуле»