Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко у Різдво заявив про необхідність «повернути Україну в лоно справжньої віри»


Президент Білорусі Олександр Лукашенко
Президент Білорусі Олександр Лукашенко

Олександр Лукашенко виступив у храмі в Мінську на честь Різдва за юліанським календарем, передає білоруська служба Радіо Свобода.

За словами лідера білоруського режиму, у прийдешньому році такі держави, як Білорусь, «не зможуть вижити наодинці».

«Світ зміниться в плані об’єднання націй і держав в альянси. Таким державам, як ми, буде не просто важко вижити поодинці – це буде неможливо. Тому я пішов на жорсткіший курс, щоб зберегти наш суверенітет і незалежність, щоб ми були державою. Але були в тісному контакті з нашими найближчими друзями і братами. Хто це? Це Росія. Це Казахстан. Це Україна. Все одно, що там відбувається сьогодні. Там люди знедолені до крайнощів. Це не може тривати довго», – заявив Лукашенко, повідомляє державне інформаційне агентство «БелТА».

Читайте також: Визнати Українську автокефалію Грузинській церкві заважає Росія — Епіфаній

Він також згадав про створення Православної церкви України:

«Нам потрібно зробити все, щоб повернути Україну в лоно нашої істинної віри. А там відбувся навіть за релігійними ознаками такий розкол, який подолати буде дуже важко. Це те, що нам хотіли запропонувати в 2020 році – автокефалію, розкол нашої церкви і так далі, і тому подібне. Ви це все знаєте. Ми цього уникнули. І я не хочу, щоб це сталося з нашими сусідами».

ПЦУ та Міністерство закордонних справ України наразі не коментували ці заяви.

Читайте також: МЗС у Мінську повідомило, навіщо білоруські війська потрібні в Казахстані

Православна церква України була створена з благословення Вселенського патріархату в грудні 2018 року на Об’єднавчому соборі в Києві. Цей собор об’єднав представників усіх гілок українського православ’я і поклав край так званому «розколові» в Україні, про який твердили прихильники Москви.

На початку 2019 року Вселенський патріарх Варфоломій вручив предстоятелеві ПЦУ митрополитові Київському і всієї України Епіфанію томос про канонічне визнання автокефалії ПЦУ як помісної церкви України.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG