США готуються передати Україні п’ятий катер типу «Айленд» за рік – Кулеба

Дмитро Кулеба оцінив загальний обсяг матеріально-технічної допомоги США у 2021 році у понад 130 мільйонів доларів

Сполучені Штати готуються передати Україні п’ятий катер типу «Айленд» за рік, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на брифінгу 25 листопада.

За словами міністра, США є провідним партнером за обсягами допомоги українській армії. Серед перелічених Кулебою найменувань, які Вашингтон надає Збройним силам України: військова техніка, обладнання, боєприпаси, човни і запасні частини до них, багатоцільові легкові автомобілі високої прохідності.

Кулеба оцінив загальний обсяг матеріально-технічної допомоги США у 2021 році у понад 130 мільйонів доларів. Він нагадав, що від початку року Вашингтон надав чотири катери типу «Айленд».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Айленди» вже прибули до Одеси – ВМС

«До передачі України готується ще один, п’ятий «Айленд», який нестиме ім’я «В’ячеслав Кубрак». Особливо важливо, що США надають українській армії високотехнологічне обладнання, яке не виробляється національним оборонним комплексом або є критичним», – сказав він.

Голова МЗС також згадав про військову допомогу з боку Канади, яка надає, зокрема, обладнання для розмінування, автомобілі та медичне спорядження, та Великою Британією.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Канада планує посилити військову допомогу Україні

«Зброя, як і гроші, люблять тишу, тому подальші деталі розголошувати не стану, хочу лише запевнити, що всюди у світі ми, дипломати, шукаємо та знаходимо все те, що робить нашу армію сильнішою, а отже, стримує Росію від наступу», – підсумував він.

Морський піхотинець, командир інженерно-саперного взводу 36-ї окремої бригади морської піхоти імені Білинського, В’ячеслав Кубрак загинув у жовтні 2019 року внаслідок мінно-вибухового поранення.

Your browser doesn’t support HTML5

Нова допомога США: два американські «Айленди» вже в Одесі