План відновлення України оцінюють у 750 млрд доларів – Шмигаль

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час виступу на Міжнародній конференції з питань відновлення України. Лугано, Швейцарія, 4 липня 2022 року

План відновлення України оцінюється на сьогодні в 750 мільярдів доларів, основним джерелом відбудови держави повинні стати конфісковані активи Росії, заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час виступу на Міжнародній конференції з питань відновлення України в Лугано (Швейцарія).

«Ми вважаємо, що ключовим джерелом відновлення мають бути конфісковані активи Росії і російських олігархів. Російська влада розв’язала цю криваву війну. Вони спричинили ці масштабні руйнування і вони мають понести за це відповідальність», – цитує Шмигаля пресслужба уряду.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ЄС заморозив активи російських олігархів на 12,5 млрд євро – єврокомісар з юстиції

За його словами, заморожені активи РФ, за різними оцінками, складають від 300 до 500 мільярдів доларів, і частина країн уже почала процеси конфіскації цих активів.

Іншими джерелами відновлення України, над якими ведеться робота, за словами голови уряду, є гранти й пільгові кредити міжнародних фінансових організацій і країн-партнерів, інвестиції приватного сектору, позабюджетні внески приватних осіб і корпорацій і кошти державного бюджету України.

Президент України Володимир Зеленський під час відеовиступу на конференції у швейцарському місті Лугано анонсував національний План відбудови України.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Російські війська повністю зруйнували сотні населених пунктів України – Зеленський

За словами Володимира Зеленського, за чотири місяці повномасштабної війни проти України Росія знищила 2102 освітні об’єкти, 799 об’єктів медичної інфраструктури та близько 80 тисяч житлових об’єктів.

4–5 липня в швейцарському місті Лугано відбувається масштабна Міжнародна конференція з питань відновлення України.

У ній планують взяти участь представники 40 країн та 18 організацій.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час