«Стерилізація» і «низька якість»: що сказала депутатка Третьякова, заява ФПУ і реакція соцмереж

Галина Третьякова, фото 2017 року

Що ж такого сказала голова голова парламентського комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова, що це збурило соцмережі? Яким насправді був контекст довгої розмови Третьякової щодо реформи ринку праці, з якої відомими стали лише кілька фраз? Чому ці фрази були вкинуті в інформаційний простір майже через місяць після того, як прозвучали? І як взагалі мають висловлюватися публічні люди, особливо політики, щоб не потрапляти у скандали?

Галина Третьякова – голова комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, народний депутат фракції політичної партії «Слуга народу».

До цього:

Що сталося?

  • 26 травня 2020 року Київська школа економіки (KSE​) в рамках UkraineEconomyWeek винесла на обговорення тему: «Перспективи реформи ринку праці, необхідних змін законодавства, приведення українських норм до міжнародних практик та стандартів ЄС».
  • Спікером була депутатка Галина Третьякова​. Розмову в режимі онлайн вів президент KSE, колишній міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов. Він ставив запитання від себе та дописувачів.
  • Понад годину в прямому ефірі обговорювали широкий спектр тем, напряму пов’язаних із рівнем життя людей – від пенсійної реформи до змін до Трудового кодексу.
  • Під час цього ефіру, зокрема, Галина Третьякова відповідала на запитання щодо стимулювання ринку праці. На її думку, реформування законодавства має рухатися в бік підтримки тих, хто хоче працювати і платити податки, і, навпаки, не заохочувати тих, хто хоче лише «сидіння на державних коштах».
  • Лише через місяць, 24 червня 2020 року, Постійна комісія Ради Федерації профспілок України з питань рівності прав жінок і чоловіків висловила засудження «антисоціальної та антигуманної позиції» голови комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галини Третьякової і звернулася із відкритим листом до голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова
  • Цього ж дня у соціальних мережах з’явився вирізаний фрагмент відео із висловлюваннями Галини Третьякової і почалося його бурхливе обговорення.
  • Це відео перетягнуло на себе увагу з обговорення висловлювань голови парламентської фракції «Слуга народу» Давида Арахамії і його заступника Олександра Корнієнка, які були визначені як сексистські. Корнієнко уже вибачився за сказане.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Корабельна сосна» і ще 4 сексистські скандали нової влади

Що ж такого сказала Галина Третьякова?

Обговорюючи питання соціальних виплат, згадуючи суворі дії прем’єра Великої Британії Маргарет Тетчер, народний депутат України Галина Третьякова, зокрема, сказала таке:

  • «Ми кажемо, що ми за демографію… Коли народження дитини відбувається не для того, щоб дати їм рівні права, щоб дати дитині освіту, а народжують дитину, щоб отримати матеріальну допомогу, то ми отримуємо, я скажу так жорстко, ми отримуємо дітей «дуже низької якості», і це призводять до того, що вони теж сідають на публічні кошти»
  • «Хочу сказати, що дуже часто Лі Куана Ю (колишній прем’єр Сінгапуруред.) згадують, кажуть, що дуже хороший Сінгапур. Лі Куан Ю стерилізував жінок, у яких не було вищої освіти. Дуже жорстокими методами, навіть садистськими викорчовували в нації елементи, які не є захисниками і годувальниками»

Реакції

  • «Проявом мови ворожнечі і дискримінації» назвала висловлювання Галини Третьякової уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова​.

Денісова процитувала Статут Організації Об’єднаних Націй, Загальну декларацію прав людини, міжнародні пакти про права людини і Конвенцію прав дитини і засудила «дискримінаційні заклики»​ Третьякової.

Зокрема, статті 1 і 2 Загальної декларації прав людини зазначають, що всі люди народжуються вільними i рівними у своїй гідності та правах. І кожна людина повинна мати всі права і всі свободи, проголошені цією Декларацією, незалежно від раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії, політичних або інших переконань, національного чи соціального походження, майнового, станового або іншого становища.

  • Замовною називає інформаційну кампанію проти Третьякової керівник Центру передового досвіду економічної журналістики KSE​ Андрій Яніцький. На його думку, Третьякову атакує Федерація профспілок України за висунуті нею законодавчі ініціативи.

«За фразу про «дітей низької якості» в родинах, де народжують заради соцвиплат, варто вибачитися. Діти не несуть відповідальності за дії батьків. Але більше там нічого критичного, як на мене, немає», – пише він.

З таким явищем, як народжування дітей заради соцвиплат, потрібно боротися. І я так думаю, хіба хтось думає інакше?
Андрій Яніцький

«Пані Галина каже, що з таким явищем, як народжування дітей заради соцвиплат, потрібно боротися. І я так думаю, хіба хтось думає інакше? Наводить приклади, коли в інших країнах це робили шляхом стерилізації жінок, називає їх «жорстокими та садистськими». Тобто вона ЗАСУДЖУЄ такі методи, а не підтримує їх. І будь-яка нормальна людина такі методи засуджує», – додає Яніцький.

У своєму пості він наводить законопроєкти, які не подобаються, за його словами, профспілкам.

  • У соцмережах, між тим, багато обурливих реакцій.

Ось пише засновник і голова правління організації, яка займається допомогою дітям у зоні конфлікту «Голоси дітей», Олена Розвадовська: «На повному серйозі від людей з погонами чула, що діти тих, хто засуджений за кримінальний злочин, є «наследственными преступниками» (типу передались гени). Тепер голова парламентського комітету з питань соцполітики видала потік свідомості про народжених у бідних сім’ях «дуже низької якості» дітей, який на голову не налазить і у будь-якої нормальної людини викличе відразу».

  • Критики засуджують Третьякову і за висловлювання щодо людей без освіти.
  • А дехто відверто іронізує:

Слово точно – не горобець в епоху інтернету

У час, коли все, що сталося або було сказане, може бути миттєво оприлюднене і поширене, – публічні люди, а особливо політки, урядовці, чиновники, керівники органів місцевого самоврядування, мають знати, що кожний недолугий жест, а тим більше вчинок, кожне промовлене необачне слово може бути використане проти них.

В ідеалі, керівники країни і народні обранці, і не лише вони, а й усі громадяни, мали б діяти так, щоб, як казав Іммануїл Кант, – правила їхньої поведінки могли завжди стати принципом загального законодавства.

Але, як кажуть, «де ми, а де ідеал»?!.

Тому, радять політологи, бодай у своїх висловлюваннях президент, кожен парламентар, голова уряду, кожен міністр, мер чи голова селищної ради має вкладатися у рамки, окреслені законодавством і Конституцією України, а також нормами міжнародного права.

Читайте ще:

Про те, що коїться у дитбудинках, розповідає документальний фільм Леоніда Канфера «А що таке любов?»​

З початку року до поліції надійшло понад тисячу звернень про зникнення дітей – Офіс омбудсмена​