Доступність посилання

ТОП новини

Українська сторінка «Російського щоденника» Анни Політковської


Цього року у Великобританії побачив світ «Російський щоденник» Анни Політковської, посмертне видання. Там є і сторінки, присвячені Україні.

Після перемоги Помаранчевої революції А. Політьковська писала: «Будь-хто може навести безліч аргументів, що ми (росіяни) та українці подібні, як родзинки у кексі... У радянські часи не було міста, ближчого Москві, ніж Київ, і життя наші складалися настільки подібно, що не вірилось, що це може змінитись і ми розійдемося. І навіть після розвалу СРСР, більшість росіян продовжували бачити в Україні колонію, Були переконані, що Москві видніше, що краще для Києва... Але все сталось інакше. Допоки колишня імперська столиця вірила, що їй вдасться тримати колишні колонії у своїй орбіті, ці вчорашні колонії розширювали орбіти, все більше віддаляючись від імперського центру, вибудовуючи власне життя, формуючись у нації...».

Всесвітня мережа Internet дає наступні дані про Анну Політковську: «Відома російська журналістка і правозахисник, 1980 року закінчила факультет журналістики Московського державного університету ім. М. Ломоносова. У своїй професійній діяльності приділяла велику увагу розкриттю злочинів російської влади у Чечні, внесла значний внесок у справу поширення правдивої інформації про реалії чеченських кампаній. Своїм людським і професійним обов’язком А. Політковська називала пошук справедливості і оприлюднення правди про ситуацію у Росії.

Основна версія убивства А. Політковської, яку підтримують міжнародні правозахисні організації і російські ЗМІ, професійна діяльність. Перед тим, нагадують автори численних публікацій в Інтернеті, її неодноразово намагались залякати, були замахи на її життя».

Матеріали до теми:

ФОТОГАЛЕРЕЯ: Пам’яті Анни Політковської

• Жертви міліцейського побиття в Благовещенську згадують: «Вона жила виключно для інших людей» • Для тих, хто знав її, вона була «жінкою, яка завжди діяла згідно зі своїми переконаннями» • Для жертв «Норд Осту» Анна була стіною

Архівні матеріали Радіо Свобода:

• У світі вшанували пам’ять Анни Політковської. • У 20 країнах світу вшанують пам’ять Ганни Політковської. • ПАРЄ закликала країни Європи краще захищати журналістів. • Чеченці про Анну Політковську. • Меркель закликала Путіна розслідувати вбивство Анни Політковської. • Оглядач "Новой газеты" Вячеслав Ізмайлов: "Ми розглядаємо чотири версії вбивства Анни Політковської". • Відома російська журналістка Анна Політковська на час її вбивства готувала статтю про тортури в Чечні.
XS
SM
MD
LG