Доступність посилання

ТОП новини

У Росії відеопіратство прибутковіше від наркоторгівлі


У кінці травня 2005 року в Москві влаштували демонстративне нищення конфіскованих піратських дисків
У кінці травня 2005 року в Москві влаштували демонстративне нищення конфіскованих піратських дисків

Прага – У Росії організована злочинність отримує величезні прибутки з реалізації піратських DVD у взаємодії з корумпованими працівниками міліції, а у випадку спротиву борців за закон дуже ефективно діє насильство і залякування. Про це йдеться у новому звіті під назвою «Піратські фільми, організована злочинність і тероризм», який оприлюднила цього місяця впливова американська аналітична організація Rand Corporation.

На те, що організована злочинність і піратство йдуть пліч-о-пліч, є своя причина: контрабандні фільми мають більший розмір прибутку, аніж незаконна торгівля наркотиками, і тут значно менше ризику бути заарештованим.

Ґреґорі Тревертон, співавтор звіту Rand, керує в цьому «мозковому центрі» його підрозділом, Центром досліджень глобальних ризиків і безпеки. Він знає, чому саме відеопіратство стало ключовим у незаконному діловому портфелі російської організованої злочинності поряд з наркотиками, відмиванням грошей, здирництвом і торгівлею людьми.

«Те, що ми дійсно знаємо, що масштаб прибутку, не сам прибуток, але масштаб його, набагато більший від піратських фільмів, аніж від наркоторгівлі. Друга причина привабливості цього – що штрафи за піратську торгівлю фільмами відносно малі у порівнянні з тими, які «світять» за незаконну торгівлю наркотиками. Ось і маєте відносно невисокий ризик, високий прибуток – і це дуже добре доповнення до ваших злочинних оборудок», – зазначає експерт.

Тревертон каже, що Rand намагалася дізнатися якнайбільше про зв’язок між відеопіратством, організованою злочинністю і корумпованими чиновниками та їхньою роллю у створенні «захищеної зони» для злочинів. Він також стверджує, що у звіті дані 14 спеціальних досліджень, які підтверджують цей злочинний зв’язок. Звіт відкриває взаємодію організованих злочинців, політиків, які створили у багатьох країнах, включно з Росією, Китаєм, Японією і Мексикою, спеціальні зони своїх прибутків, захищені від покарання законом і правосуддям.

У звіті Rand Corporation відзначено, що в Росії, наприклад, відновлення дозволу на закрите міліцією незаконне піратське виробництво відеозаписів коштує до 30 тисяч доларів. Лише у 2005 році понад 4 тисячі російських міліціонерів були обвинувачені у корупційних зв’язках з організованими злочинцями.

Потрібна політична воля

Представник американської Торгової палати Марк Еспер каже, що на перших місцях у списку порушників права на інтелектуальну власність стоять Китай і Росія. Він також наголошує, що в Росії останнім часом відбулися позитивні зрушення у законодавстві, покликаному завадити інтелектуальному піратству, але головна проблема тут – реалізація цих законів на практиці.

У звіті Rand наводиться приклад з Олександром Таранцевим, який керував у Москві піратським ринком і часто давав хабарі високим чиновникам. Його випадок, як зазначається у звіті, свідчить не лише про зв’язок оргзлочинності в Росії з пересічними чиновниками, але й про проникнення її у високі політичні кола та центральні урядові структури.

Тому Марк Еспер і наголошує, що політична воля влади в Росії – це той головний елемент, який може ослабити або навіть розірвати зв’язок між піратством DVD та організованою злочинністю. «Політична рішучість, добрі закони і реалізація їх на практиці – ось що захищає цей бізнес від злочинців і піратів», – каже Марк Еспер, чільний представник Торгової палати США.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG