Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС наголосили на пріоритеті для України: допомога в діалозі, а не санкції


Жозе Мануел Баррозу, архівне фото
Жозе Мануел Баррозу, архівне фото
Президент Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу знову заявив сьогодні, що головним пріоритетом Європейського союзу у ставленні до України має бути уникнення насильства і допомога політичному процесові – діалогові між владою і опозицією.

В інтерв’ю агентству Reuters Баррозу нагадав, що і він сам, і інші чільні чинники ЄС мали низку розмов і з президентом Віктором Януковичем, і з українською опозицією, щоб заохотити їх іти на політичний діалог і уникати насильства.

«Саме це наш пріоритет. Не думаю, що інші заходи могли б допомогти в досягненні цієї мети», – сказав він, коментуючи з приводу можливості запровадження санкцій Євросоюзу проти чільних українських посадовців.

Баррозу також звернув увагу, що саме Європейський союз, за його словами, може запропонувати Україні більше від інших, бо, за його словами, українці хочуть зближення з ЄС і саме європейські прапори піднімають на Майдані.

За його словами, в Євросоюзі очікують, що і його партнери, зокрема, такі важливі, як США, підтримають таку лінію у ставленні до подій в Україні.

Цими днями в Києві перебуває єврокомісар із розширення і політики сусідства Штефан Фюле. Сьогодні він зустрічався з президентом Віктором Януковичем, а вчора з лідерами опозиції.

Опозиція і громадськість в Україні виступають за запровадження цілеспрямованих індивідуальних санкцій ЄС і США проти чільних українських посадовців, яких вважають винними в порушеннях прав людини останнього часу. Частина політиків у ЄС і США підтримує таку думку. Офіційно ж Брюссель і Вашингтон заявляють, що у принципі не виключають можливості таких санкцій, якщо становище в Україні далі погіршиться, але наразі не вважають їх за доцільні.
XS
SM
MD
LG