Доступність посилання

ТОП новини

Путін вустами Януковича виступив у Ростові-на-Дону – експерти


Київ ­– Друга за півмісяця після втечі з Києва поява на людях екс-президента Віктора Януковича підтвердила, що він є маріонеткою Путіна. Це констатували у коментарі Радіо Свобода українські експерти. На їхню думку, Янукович слово в слово озвучив у російському місті Ростові-на-Дону написане у Кремлі. При цьому політтехнологи констатували пригніченість Януковича і втрату ним навіть найменшого впливу на події в Україні.

Віктор Янукович удруге з’явився на публіці після втечі до Росії. І знову він виступив не у Москві, а в Ростові-на-Дону, але цього разу екс-президент України не став відповідати на запитання журналістів і загалом його промова тривала менше 10 хвилин. Цього разу обійшлося без перлів на кшталт «люстрованого внука», хоча Янукович таки допустив обмовку.

«Наскільки мені відомо, законодавство США забороняє надавати фінансову допомогу уряду будь-якої держави, незаконно обраний президент… законно обраний президент якої повалили внаслідок військового перевороту», – стверджував Віктор Янукович.

Заява Віктора Януковича в Ростові-на-Дону
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:51 0:00

Загалом Янукович переконував, що він саме є легітимним президентом України, нікуди не тікав, і надалі є головнокомандувачем Збройних сил України.

«У риториці Януковича все менше вогню»

Експерт Тарас Березовець зазначив у коментарі Радіо Свобода, що стиль промови Януковича у Ростові-на-Дону відрізнявся від того, що він демонстрував у Києві, працюючи з Ганною Герман. Цього разу колишній мешканець «Межигір’я» сипав на адресу нової київської влади штампами на кшталт «бандеровские недобитки», «банда фашистов и ультранационалистов» тощо, зазначає Тарас Березовець.

І хоча Янукович храбрився, обіцяючи повернутися в Україну, «як тільки дозволять обставини», його виступ не виглядав для Тараса Березовця переконливим.

«Очі Януковича під час виступу не піднімалися, видно, що він перебуває у пригніченому психологічному стані. У риториці Януковича все менше вогню. І видно, що він озвучує тези, які він очевидно не поділяє. Він, можливо, і хотів би сказати щось інше, але йому не дозволяють», – припускає Березовець.

Водночас, виступаючи у Ростові-на-Дону, Янукович не підтримав воєнну агресію Росії проти України, хоча і не засудив її. Фактично, екс-президент узагалі уникнув теми окупації Криму.

Третього березня посол Росії в ООН Віталій Чуркін заявив на засіданні Ради безпеки ООН, що саме Янукович попросив листом президента Росії Володимира Путіна ввести війська в Україну. Чуркін показав папір, який нібито є копією цього листа Януковича, датованого першим березня.

Екс-президент не підтвердив, але і не спростував існування такого листа.

«Виступ Януковича у Ростові-на-Дону просто є елементом переговорів із Заходом»

Насправді ми чули виступ не Віктора Федоровича Януковича, а Володимира Володимировича Путіна, констатує політолог Олексій Голобуцький. І Янукович потрібен Путіну як пішак у шаховій грі із Заходом.

«Януковича використовують, грубо кажучи, як платного агента. Ніхто його всерйоз не сприймає. Янукович – пішак у грі, яка розвиватиметься завтра між Росією та Заходом. Виступ Януковича у Ростові-на-Дону просто є елементом переговорів із Заходом», – вважає Олексій Голобуцький.

А генерал-майор Леонід Кравчук цікавиться: якщо Янукович вважає себе легітимним президентом, то що ж він ховається? Нехай приїде в Україну, нехай заявляється знову на президентські вибори. Чого втікати, чого боятися, запитав Леонід Кравчук в ефірі Радіо Свобода.

«Якби Янукович це зробив, то я розумів би, що це мужик, що це, правда, президент. А то якесь таке, щось трусливе, боязливе втекло і звідти щось там говорить. Але чомусь він нічого не сказав про Крим. Це ж з його подачі. Це ж він цього хотів. Я думаю, що це його задум, при підтримці, звичайно, Росії», – зазначає генерал Леонід Кравчук.

Президент Росії Володимир Путін заявив тиждень тому, що у Віктора Янукович немає політичного майбутнього.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG