Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» і далі знижуватиме ціну на газ – Гончар


У Кремлі увімкнули програму «лагідний «Газпром», але насправді знижка – результат падіння цін на нафту – експерт

Київ – Більш як півроку тому Україна, Росія та Євросоюз розпочали переговори щодо схем постачання і форм оплати російських енергоносіїв українським споживачам. За результатами першої зустрічі Київ і Москва, за сприяння Брюсселю, домовились про умови постачання російського газу до України на зимовий період. Другий раунд дозволив узгодили особливості постачання газу на весняно-осінній період. А вже на 13 – 14 квітня запланована чергова «енергетична» зустріч у тристоронньому форматі щодо газопостачання наступної зими. У Києві урядовці та експерти кажуть, що газові переговори у тристоронньому форматі є наразі кращим варіантом з усіх можливих.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:45 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У Києві вважають, що результати переговорів за участю Євросоюзу дозволили Україні зменшити залежність від імпорту російського газу, «збити» на нього ціни, збільшити реверс європейського газу (зі Словаччини й Угорщини). На думку президента Петра Порошенка, це дозволить, серед іншого, переглянути тарифи на енергоносії для населення і збільшити видобуток власного газу.

«У нас є великі потужності для видобутку власного газу, у тому числі, й сланцевого… Дайте можливість найкращим технологіям видобувати український газ і постачати його дешевим, для того, щоб українська економіка була конкурентоздатною, а населення могло сплачувати справедливу ціну», – пояснив Порошенко.

Зменшення залежності як України, так і держав Євросоюзу від одного постачальника газу (Росії) зміцнює енергетичну безпеку у регіоні. Тож уряд України має знаходити баланс між постачанням енергоносіїв від різних постачальників, вважає голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

Російське паливо в цій ситуації буде просто ще однією альтернативою до палива, яке ми отримуємо з ЄС
Андрій Коболєв

«Будь-яка енергетична стратегія, в основі якої лежить енергетична безпека, передбачає наявність альтернатив. Російське паливо в цій ситуації буде просто ще однією альтернативою до палива, яке ми отримуємо з ЄС. І головне завдання наразі уряду, «Нафтогазу» і керівництва країни – це збалансувати перше і друге», – наголосив Коболєв в ефірі Радіо Свобода.

У Росії злякалися, що Україна відмовиться від російського газу?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:19:35 0:00

«Завершенням дотацій для Росії» назвав прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк результати березневих тристоронніх переговорів з енергетичних питань. Згідно з даними Кабінету міністрів, якщо кілька років тому Україна купувала лише 5 відсотків газу в Європі, а майже 95 відсотків – у Росії, то минулого року Київ купував у Євросоюзі вже понад 60 процентів газу, і тільки 33 – у Росії.

Ще одне свідчення успіху газових переговорів у тристоронньому форматі – той факт, що Росія погодилась продовжити так звану «зимову знижку» на газ для України на другий квартал, і відтак ціна російського газу для українських споживачів не перевищуватиме 248 доларів США за тисячу кубометрів, зазначив Яценюк.

«У Кремлі увімкнули програму «лагідний Газпром» – Гончар

Незалежні експерти наголошують, що говорити про перемогу економічних відносин над політикою у сфері газопостачання наразі – зарано. Адже агресія Росії проти України триває, керівники «Газпрому, усупереч домовленостей у Брюсселі, вимагають від Києва оплачувати газ, поставлений Росією у так звані «ДНР» і «ЛНР».

Михайло Гончар
Михайло Гончар

Тому потрібно і надалі вести переговори у форматі «Київ – Брюссель – Москва», вважає експерт з питань енергетичної безпеки Михайло Гончар. І хоча «Газпром», відчуваючи зменшення власної ролі на європейському ринку, навряд чи жорстко диктуватиме вимоги Україні, – за свій вплив на Україну та ЄС він буде боротись до останнього, вважає експерт.

Просто це результат того падіння цін на нафту, яке відбувалося на світовому ринку впродовж третього і четвертого кварталів минулого року
Михайло Гончар

«У Кремлі увімкнули такий собі тумблер і програму «лагідний «Газпром». Ніякої лагідності, ніякої тут благодійності з боку «Газпрому» немає. Просто це результат того падіння цін на нафту, яке відбувалося на світовому ринку впродовж третього і четвертого кварталів минулого року. Зараз настав другий квартал, коли цей чинник через дев’ять місяців почав працювати. «Газпром» не тільки для України знижує ціну на газ, це робиться для європейського ринку також. У подальшому відбудеться ще більше зниження. Тому нам за будь-яких обставин потрібно зберегти реверсне постачання, виходячи з двох резонів: і бізнесового, і безпекового – у найширшому розумінні», – наголосив Гончар.

Тристоронні переговори підтвердили, що час грає на користь України, українська позиція стає сильнішою, а російська, навпаки, слабшає, вважає експерт з питань енергетичної безпеки Олена Павленко. Цього разу участь європейської сторони показала, наскільки легше працювати з росіянами, якщо є третя сторона, котра фактично виступає гарантом домовленостей, каже фахівець.

Упродовж дуже тривалого часу українські експерти наголошували, наскільки важливо, щоби були тристоронні переговори по газу, аби не дозволяти росіянам маніпулювати переговорами й угодами
Олена Павленко

«Минулого року переговори про цю знижку тривали практично з квітня до жовтня. Цього разу достатньо було три зустрічі для того, щоб Росія погодилась на таку знижку (у 100 доларів). Другий факт – це сама присутність Євросоюзу на переговорах. Упродовж дуже тривалого часу українські експерти наголошували, наскільки важливо, щоби були тристоронні переговори по газу, аби не дозволяти росіянам маніпулювати переговорами й угодами», – пояснила Павленко у розмові з Радіо Свобода.

На її думку, домовленості Києва і Москви не повинні спричинити відмову України від реверсу газу з держав Євросоюзу – адже російський газовий монополіст «Газпром» є не лише бізнес-структурою, а й знаряддям Кремля для «приборкання норовливих» сусідів, нагадує Павленко.

Водночас, вона вважає, що за підтримки ЄС Україна може міркувати над новим договором з «Газпромом», який буде виграшним і для українських, і для європейських споживачів газу.

Ми повинні готуватися до більш затяжних переговорів з Росією і до перегляду газових угод від 2009 року. Мій прогноз: у 2016 році Росія спробує передомовитися з Україною, уклавши нову газову угоду
Олена Павленко

«Євросоюз уже думає про наступну зиму, тому він допомагає Україні вести переговори з Росією. Тож Україна уже буде починати заповнювати свої газосховища. Але ми маємо думати більше і про стратегію, а це означає, що ми повинні готуватися до більш затяжних переговорів з Росією і до перегляду газових угод від 2009 року. Мій прогноз: у 2016 році Росія спробує передомовитися з Україною, уклавши нову газову угоду», – вважає фахівець.

За російський газ для «ДНР» і «ЛНР» має платити Україна – РФ

На заваді цьому, як зазначила Павленко, – ситуація з оплатою того газу, який «Газпром» напряму постачає окупованим Росією територіям Донбасу. Так, лідер угруповання «ДНР» Олександр Захарченко підтверджує, що «очолювана» ним «республіка» отримує газ з Росії.

У «Газпромі» також повідомили ЗМІ, що окупована Росією частина Донбасу отримала понад 400 мільйонів кубометрів російського газу, і поставки тривають донині. Але сплачувати за газ, поставлений на тимчасово неконтрольовані Україною території, повинен Київ. Так вважає міністр енергетики Росії Олександр Новак.

Олександр Новак на переговорах в Брюсселі
Олександр Новак на переговорах в Брюсселі

«Позиція «Нафтогазу» полягає у тому, що, на їхню думку, вони не подавали заявку на постачання газу через дві газорозподільчі станції – це Платове і Прохорівка. На наш погляд, така заява українців не відповідає діючому контракту від 2009-го року», – пояснив міністр російським журналістам.

Україна ж сподівається, що це питання вдасться розв’язати за сприяння європейських партнерів на наступних переговорах у тристоронньому форматі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG