Доступність посилання

ТОП новини

Ґрессель: Росія спробує використати знижку на газ як важіль для зняття санкцій


Українська та словацька делегації підписують угоду про початок реверсу газу, Братислава, квітень 2014 року
Українська та словацька делегації підписують угоду про початок реверсу газу, Братислава, квітень 2014 року

Експерти радять не покладатися тільки на ЄС і ретельно готуватися до наступних газових переговорів

Брюссель – Дотеперішнє залучення Європейського союзу до розв’язання газового конфлікту між Києвом та Москвою допомогло українцям та європейцям не лише уникнути нового витка енергетичної кризи. Як вважають європейські аналітики, Брюссель створив передумови для ринкових відносин у газозакупівлях, а головне, нарешті зробив газову й загалом енергетичну систему України хоч трохи прозорішою. Яку роль, крім арбітра, відіграє об’єднана Європа у газовій дуелі України та Росії?

ЗАВАНТАЖИТИ

Україна в тривалому газовому протистоянні з Росією не зазнала поразки, головним чином, завдяки зусиллям Заходу. Саме Європейський союз, який взяв на себе роль посередника у переговорах між Києвом та Москвою, домігся, щоб українці дещо наблизилися до бажаного результату: мати вибір у джерелах газопостачання й платити за блакитне паливо розумну й прийнятну ціну. У цьому переконаний голова Представництва України при ЄС Костянтин Єлісеєв. На його думку, ЄС – це рятувальник України, і не лише у питанні газовому.

Якби не рішуча реакція Європейського союзу, якби не допомога його лідерів, я не знаю, де б сьогодні ми були й про що б ми говорили
Костянтин Єлісеєв

«Якби не рішуча реакція Європейського союзу, якби не допомога його лідерів, я не знаю, де б сьогодні ми були й про що б ми говорили, – каже дипломат. – Звичайно, хотілося б щоб вони робили більше, але станом на сьогодні жодна структура не робить більше для України, не лише з точки зору відстоювання територіальної цілісності й суверенітету, а й у фінансовій, економічній, гуманітарній підтримці. Це на сьогодні є Європейський союз, це – наша надія».

Костянтин Єлісеєв
Костянтин Єлісеєв

З огляду на те, що нинішній опалювальний сезон завдяки зусиллям Брюсселя справді минув для України без особливих неприємних сюрпризів, а після листа до Кремля від віце-президента Єврокомісії Шефчовича Росія продовжила пільговий режим постачання газу до червня, зі словами українського дипломата можна погодитися.

Росія спробує пов’язати газ і санкції ЄС

Хоча, у самій євроустанові тримісячне продовження так званого «зимового пакету», про яке минулого тижня заявила Москва, коментують нейтрально й без особливого ентузіазму.

Ми вітаємо те, що російський уряд вирішив продовжити дію формули ціни, за якою Україна отримує знижку на газ
Якуб Адамовіч

«Газ постачається, як звичайно. Ми вітаємо те, що російський уряд вирішив продовжити дію формули ціни, за якою Україна отримує знижку на газ, як це було передбачено в «зимовому пакеті», – зазначив речник Єврокомісії Якуб Адамовіч.

Отже, дія 100-доларової знижки на газ для України спливе наприкінці червня. У часі це збігатиметься із завершенням законної дії санкцій проти Росії, хоча Європейська рада на чолі з Дональдом Туском у березні вирішила, що санкції діятимуть доти, доки Мінські угоди не будуть виконані повністю.

Саме на збіг у часі двох подій – закінчення дії санкцій та дії пільгового режиму газопостачання – звертає увагу Густав Ґрессель з берлінського офісу Європейської ради міжнародних відносин.

Росіяни спробують використати газовий конфлікт як важіль для зняття з себе секторальних санкцій. Тому саме на три місяці продовжені пільгові ціни на газ, до червня
Густав Ґрессель

«Росіяни спробують використати газовий конфлікт як важіль для зняття з себе секторальних санкцій, які справді вдарили по Росії, – вважає він. – Тому саме на три місяці продовжені пільгові ціни на газ, до червня, коли Євросоюз буде вирішувати питання продовження галузевих санкцій».

Втім, продовжує німецький експерт, для Брюсселя ці санкції – єдиний спосіб тиску на Кремль для того, щоб він виконував вимоги Мінських угод. Тому європейці намагатимуться розділити санкції і газ, й надалі пов’язуватимуть це лише з подіями в Україні. А з огляду на те, що режиму припинення вогню проросійські сепаратисти не дотримуються, вірогідність продовження влітку дії галузевих санкцій є дуже великою. Тим паче, що для ЄС питання деескалації конфлікту наразі є значно важливішим, ніж питання газопостачання, вважає представник Європейської ради міжнародних відносин.

ЄС в газовій справі відстоює лише свої інтереси – експерти

Водночас, брюссельські експерти радять українському уряду ретельніше готуватися до наступних раундів переговорів і не розраховувати лише на те, що ЄС на переговорах буде на їхньому боці.

ЄС не може стати на бік однієї зі сторін, це не його роль в таких складних газових переговорах
Крістіан Егенгофер

«Ми не повинні бути надто наївними, – каже експерт Центру досліджень європейської політики Крістіан Егенгофер. – Газові переговори відбуваються в ситуації конфлікту, можемо називати це війною. Вони не можуть бути від цього ізольовані. Крім того, нині Україна зближується із Заходом, а ЄС виступає гарантом її суверенітету. Як наслідок, українська сторона намагається залучити ЄС на свій бік. Але це суперечить самій ідеї чесного посередника. Конкретно в цих переговорах ЄС не може стати на бік однієї зі сторін, це не його роль в таких складних газових переговорах», – каже брюссельський фахівець з питань енергетичної політики.

Схожу думку висловлює і аналітик варшавського Центру східних досліджень Шимон Кардаш, який, беручи за приклад тристоронню домовленість щодо так званого «зимового пакету», вказує на зацікавленість ЄС насамперед у своїх постачаннях, а не в солідарності з Україною.

Було б добре, якби ЄС відстоював і українські інтереси. Однак він може й піддатися впливу Росії, яка наголошує саме на фінансовій неспроможності України закуповувати й транспортувати газ
Шимон Кардаш

«Євросоюз набільше хвилювало не питання поставок газу до України, а питання транзиту, умови безперебійного надходження російського газу до Європи, – каже Кардаш. – Тепер буде цікаво бачити, як проходитимуть переговори щодо «літнього пакету». Було б добре, якби ЄС відстоював і українські інтереси. Однак він може й піддатися впливу Росії, яка наголошує саме на фінансовій неспроможності України закуповувати й транспортувати газ, і що це може призвести до перебоїв його надходжень у західноєвропейські держави».

Росія тисне й погрожує постачальникам реверсного газу

Попри те, що важелів упливу на газові компанії держав-членів ЄС у Єврокомісії поки що обмежені, їй все ж вдається переконати деякі європейські столиці у газопостачанні в Україну реверсними потоками, тобто із заходу на схід. Словаччина, Польща та Угорщина вже продають Україні певні обсяги газу. Але Кремль і тут намагається чинити перешкоди.

Газпром чинить великий тиск, зокрема, на Угорщину, на прем’єра Віктора Орбана, намагаючись переконати їх утриматися від постачань газу в Україну
Густав Ґрессель

«Газпром чинить великий тиск, зокрема, на Угорщину, на прем’єра Віктора Орбана, намагаючись переконати їх утриматися від постачань газу в Україну, – пояснює німецький експерт Густав Ґрессель. – Погрожують підняти ціну і навіть повністю перекрити газ, якщо реверсні потоки продовжуватимуть. Тому угорці й не дають ані на молекулу газу більше, ніж передбачено невеликим контрактом. Це зашкодить українським можливостям наповнення своїх газосховищ».

Запуск реверсу газу зі Словаччини на українсько-словацькому кордоні, вересень 2014 року
Запуск реверсу газу зі Словаччини на українсько-словацькому кордоні, вересень 2014 року

Разом з тим, низка провідних європейських аналітиків наголошують на тому, що долучення Євросоюзу до вирішення газової дискусії Києва й Москви призвело до того, що сама система й схеми газових закупівель України стали прозорішими і, головне, ринковими.

Газові операції України попрозорішали

З того часу, як ЄС бере участь та супроводжує Київ у газових переговорах і загалом євроінтеграційних процесах, робота українського «Нафтогазу» стала зрозумілішою, зазначає науковий співробітник Центру міжнародних досліджень Льєжського університету Мадалена Сису.

«Нафтогаз» розділиться до кінця року на три компанії: з виробництва, транспортування й продажу енегрії, – каже експерт. – Уряд України також анонсував, що іноземні інвестори зможуть отримати в них до 50 відсотків акцій».

Володимир Демчишин під час переговорів у Брюсселі, березень 2015 року
Володимир Демчишин під час переговорів у Брюсселі, березень 2015 року

Водночас, і західні експерти, і Єврокомісія радять нині Україні наполягати на укладенні наступного газового пакету, щонайменше, на рік. Вони наголошують: договори на три чи шість місяців українських газових проблем навіть у найближчий перспективі не вирішать. Міністр енергетики України Володимир Демчишин заявив, що на запланованих на 13-14 квітня переговорах за участю Росії та ЄС Україна розраховує юридично закріпити умови закупівлі російського газу на період до закінчення наступного опалювального сезону.

У нас зараз є дуже великий позитив: ми маємо право вибору – те, за що ми боролися протягом тривалого періоду. Ми можемо собі дозволити не купувати
Володимир Демчишин

«У нас зараз є дуже великий позитив: ми маємо право вибору – те, за що ми боролися протягом тривалого періоду. Насправді, конкуренція є тим правильним механізмом, який сприяє адекватним відносинам між сторонами. Ми можемо собі дозволити не купувати», – зазначив міністр Володимир Демчишин, виходячи з будівлі Єврокомісії після останніх березневих переговорів із росіянами за посередництва європейців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG