Доступність посилання

ТОП новини

Нуланд: олігархи в Україні протистоять реформам


Вікторія Нуланд
Вікторія Нуланд

Помічник держсекретаря США Вікторії Нуланд закликає українську владу до єдності та проведення реформ у країні. Про це вона заявила 15 березня, виступаючи у Вашингтоні перед комітетом у закордонних справах сенату США щодо стану реформ в Україні через 2 роки після Євромайдану.

«Олігархи і клептократи, які контролювали Україну упродовж багатьох десятиліть, знають, що їх бізнес-модель буде порушена, якщо реформи Майдану будуть успішними у 2016 році. Вони борються проти цього, використовуючи всі важелі старої системи: контроль над ЗМІ, державними підприємствами, депутатами Верховної Ради та судами, використовуючи погрози проти людей, які ухвалюють рішення задля блокування змін», – наголосила Нуланд.

«На цьому тлі лідери України були заблоковані упродовж кількох місяців у циклі політичних міжусобиць і нерішучості щодо того, як відновити єдність, довіру і ефективність у коаліції, продовжити реформи і перезавантажити уряд і його програму. Україна дрейфує, реформи гальмуються, підтримка МВФ та міжнародних інституцій надходить неосвоєною, а впевненість тих, хто хоче бачити стару Україну, зростає всередині і за межами країни», – наголосила Нуланд.

За словами помічника держсекретаря США, підтримка України з боку міжнародної спільноти залежатиме від політичної ситуації в Україні та здатності українських лідерів відновити консенсус.

10 лютого директор-розпорядник МВФ Крістін Лаґард заявила, що фонду буде складно продовжувати співпрацю з Україною без належної боротьби з корупцією. Вона також висловила занепокоєння «повільним прогресом, який демонструє Україна в поліпшенні державного управління, у боротьбі з корупцією і в зниженні впливу корисливих інтересів на політику».

Президент України Петро Порошенко під час телефонної розмови з Крістін Лаґард наголосив, що «Україна продовжить реформи, незважаючи на кризу в стосунках між урядом та парламентською коаліцією».

XS
SM
MD
LG