Доступність посилання

ТОП новини

Налагодження конструктивної роботи чи тимчасовий компроміс?


Київ – У Верховній Раді у вівторок склали присягу нові депутати, були приведені до присяги судді Конституційного Суду, був ухвалений закон про зміни до бюджету та в першому читанні програма приватизації. Хто поступився більше: Президент чи Прем’єр-міністр? Чи означає сьогоднішній день, що робота парламенту та співпраця між усіма гілками влади увійшла в робоче русло?

Затвердження суддів Конституційного Суду в обмін на закон щодо наповнення дохідної частини бюджету – саме це сьогодні стало компромісом між Президентом та Прем’єр-міністром.

Закон «Про зміни до деяких законодавчих актів» Верховна Рада ухвалила минулого місяця, проте Президент ветував його, вимагаючи внести зміни до статей про продаж та оренду землі.

Юлія Тимошенко каже: голосування у парламенті продемонструвало спроможність Президента, уряду та коаліції працювати спільно.

А Віктор Ющенко подякував депутатам за врахування його пропозицій при ухваленні закону, проте не забув і дорікнути урядові.

«Конституційний Суд сказав Верховній Раді, Президентові, що всі закони, які прийняті в цій країні, потрібно виконувати. А у нас соціальних законів сформовано на 75 мільярдів. Приймається бюджет, приймається 30 мільярдів для фінансування. Вибачте, а 40 мільярдів хто буде фінансувати? Якщо ми не в змозі виконати закон, його треба або змінити або скасувати. Скажіть, будь ласка, хіба не цього порядку ми чекали, можливо, більше як десяток років? Тому що кожен, хто пропонує нову соціальну ініціативу, хоче бути у країні новим Дідом Морозом», – заявив Віктор Ющенко.

Хто ж поступився: Тимошенко чи Ющенко?

Якщо говорити про сьогоднішнє голосування, то на поступки пішов саме Кабінет Міністрів, каже Радіо Свобода політичний експерт Андрій Єрмолаєв.

За його словами, за низкою позицій, зокрема, у питаннях землі і можливостей уряду де-факто розпоряджатися землею це була своєрідна управлінська інновація, яка могла б зробити з уряду «надзвичайно серйозного агента з продажу землі та розпорядження нею» ще до земельної реформи.

«Тут не тільки проблема урядової ефективності, тут проблема і певних лобістських інтересів. Той факт, що уряд наступив на горло власній пісні і погодився з Президентом, це серйозна поступка», – вважає експерт.

Тимчасове затишшя перед новим загостренням?

Наразі і Юлія Тимошенко, і Віктор Ющенко отримали вигідні для них рішення, однак нинішній компроміс є лише тимчасовим, вважає політолог Володимир Фесенко.

«Як це вже було неодноразово, сторони дійшли висновку, що зараз краще знайти компроміс, обмінятися взаємними поступками. Кожен виграє своє, але за базовими інтересами вони такого компромісу ще не знайшли, і не факт, що можуть знайти», – каже політолог.

Втім, конфліктних питань між Президентом та Прем’єром залишається ще чимало: це і кадрові питання, і питання щодо змін до Конституції, і питання щодо приватизації, і щодо бюджетного процесу.

І не виключено, кажуть оглядачі, що різке президентсько-прем’єрське протистояння може поновитися вже найближчим часом, коли уряд внесе до парламенту зміни до головного кошторису країни.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG