Доступність посилання

ТОП новини

Парламентський «бєзпрєдєл». Хто за що, і проти кого?


Київ – Новий парламентський тиждень – старі нерозв’язані питання. Які питання стоять у порядку денному засідання Верховної Ради, і які шанси, що вони будуть ухвалені?

Сьогоднішній парламентський день має розпочатися із прийняття присяги новими народними депутатами. Далі – до присяги мають бути приведені судді Конституційного Суду.

За словами спікера Арсенія Яценюка, з цим прохання Президент звернувся до Верховної Ради минулого тижня. А вже після цього парламент має розглянути певні президентські ініціативи, каже представниця НУНСу Ксенія Ляпіна: «Найперше, що ми маємо розглянути – це пропозиції Президента до законопроекту про внесення змін в деякі законопроекти щодо тієї частини бюджету, яка зупинена рішенням КСУ. Всі фракції підтримали пропозицію розглянути це на початку. Далі йде низка законопроектів, які є важливі, які обговорювалися вже раніше у сфері земельного законодавства, підтримки сільського господарства».

Присяга суддів КСУ черговий крок на зближення Президента з ПР?

Представники ж Блоку Юлії Тимошенко також наполягають на необхідності негайного ухвалення цього законопроекту та програми приватизації. Що ж стосується приведення до присяги суддів Конституційного Суду, то бютівці розцінюють це, як продовження розвалу коаліції.

«Це буде символізувати подальшу інтеграцію Президента та Партії регіонів. І це призведе у кінцевому результаті до того, що у 2010 році Віктор Ющенко буде балотуватись на Президента України від Партії регіонів. Ми будемо переконувати зал, що незалежно від політичних ігрищ, держава повинна мати бюджет. Ми повинні відкинути всі політичні амбіції і проголосувати за зміни до законів пов’язаних з дохідною частиною бюджету» – каже Валерій Писаренко.

Без «Народної Самооборони» 226 не буде

Представники ж «Народної Самооборони» заявили, що не братимуть участь у голосуванні за президентські ініціативи, допоки не будуть виконані їхні вимоги. Як мінімум, щодо створення тимчасової слідчої комісії з розслідування ситуації навколо політичних репресій. Тож, скидається, що наразі у коаліції знову немає голосів.

Не голосуватимуть за ці документи і представники Партії регіонів, каже Юрій Мірошниченко: «Партія регіонів сформулювала свою позицію, яка полягає у тому, щоб поновити соціальні видатки, але, з іншого боку, щоб це не відбувалося за рахунок умов ведення підприємницької діяльності, що, власне, передбачають деякі з цих змін, які пропонуються у цьому законі. Це сфера відповідальності діючої влади, і якщо вона готова робити такі кроки, то, звичайно, вона має за це голосувати».

Якщо Кабмін негайно не внесе зміни до державного бюджету, Партія регіонів обіцяє порушити питання про відставку уряду. Натомість урядовці заявили, що зміни до головного кошторису країни будуть внесені лише після розгляду програми приватизації та пропозицій Президента про податкові норми.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG