Доступність посилання

ТОП новини

Фронти в українському політикумі множаться. Пік протистояння перейшов у НУНС


Київ – Спочатку було протистояння між коаліцією та опозицією. Потім – протистояння всередині коаліції. Тепер – протистояння всередині «Нашої України – Народної самооборони». Саме із нього розпочався нинішній політичний тиждень. Сьогодні представники НУНС прийшли на Банкову для зустрічі з Президентом. Але не всі. Група «Народна самооборона» вимагає окремого рандеву з головою держави. Тож за ким і за чим іде НУНС, і які політичні наслідки це матиме?

Зустріч Президента з членами депутатської фракції «НУ-НС», Київ, 2 червня 2008 р.
Нунсівці кажуть, що під час сьогоднішньої зустрічі з Президентом обговорювали питання, пов’язані з порядком денним цього пленарного тижня. Віктор Ющенко хоче, щоб Верховна Рада розглянула та ухвалила пакет законів щодо бюджетного процесу, які він ветував і надіслаив до парламенту зі своїми поправками.

Представники ж групи «Народна самооборона» на сьогоднішню зустріч до Віктора Ющенка не прийшли. За словами її члена Олеся Донія, така позиція пов’язана з тим, що Президент не захотів зустрітися з самооборонцями окремо.

«Народна самооборона» вимагає відставки керівника президентського Секретаріту Віктора Балоги, звіту генерального прокурора Олександра Медведька та створення тимчасової слідчої комісії, яка б з’ясувала ситуацію з наростанням політичних репресій. Якщо ж ні, вони не братимуть участь у голосуванні за президентські ініціативи, а це означає, що у коаліції знову не буде голосів, каже Доній.

«Сьогодні мали бути підготовлені тексти заяв із боку «Народної самооборони» і порядок денний. Перше – це постанова про наростання політичних репресій, яка повинна була бути запропонована Верховній Раді, і друга – це постанова про створення тимчасової слідчої комісії щодо наростання політичних репресій. Якщо цього не буде, якщо президентська сторона не усвідомить необхідності залагодження конфліктних ситуацій і припинення політичних репресій, то навряд чи група «Народна самооборона» буде голосувати за законопроекти, які продукуються у президентському оточенні, у президентському Секретаріаті», – заявив Доній.

Ультиматуми не допоможуть?

Представники ж «Нашої України» називають позицію колег у фракції деструктивною і закликають їх відмовитися від мови ультиматумів.

«Президент сьогодні теж був готовий до діалогу, але він однозначно заявив, що спілкування через ультиматуми неприпустимо. Тому, я думаю, наші колеги з «Самооборони» мають діяти більш конструктивно щодо того, щоб спілкуватися з Президентом та давати свої пропозиції», – сказав Радіо Свобода нашоукраїнець Володимир В’язівський.

Логічний нунсівський кінець?

Як політичної сили «Нашої України – Народної самооборони» не існує вже давно – фактично від часу створення коаліції; нинішня ж ситуація є логічним завершенням, каже політичний експерт Сергій Таран.

Разом із тим, демарш «Народної самооборони» навряд чи призведе до швидкого «розлучення» НУНС де-юре – це станеться ближче до президентських виборів, вважає експерт.

«У цієї політичної сили існує колосальна проблема, тому що фактично не існує лідера, а існує кілька лідерів. Більше того, той лідер, на якого сподівалася НУНС, а саме Президент, зрікся цієї політичної сили. Тому зараз серед цих політиків відбувається швидкий пошук інших структур, інших політиків, на яких можна робити ставку під час наступних президентських виборів. Зараз всередині цієї політичної сили відбувається хаотичне перегрупування, і ці дискусії якраз віддзеркалюють цей процес», – каже Таран.

Президент давно перестав розглядати «Нашу Україну – Народну самооборону» як беззастережно віддане собі об’єднання, кажуть оглядачі й пригадують: під час київських виборів Ющенко голосував «за іншу політичну силу».

Проте і «Єдиний центр», який називає себе пропрезидентським, не зможе стати надійною опорою, що підтримувала б Віктора Ющенка на наступних президентських виборах. Отже, наразі у Секретаріаті Президента, скидається, розробляють новий проект.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG