Доступність посилання

ТОП новини

Коаліція мінус два дорівнює: коаліція чи розвал?


Прага – Чи означає вихід двох депутатів із коаліції розвал цієї коаліції? Політолог, директор Центру соціальних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв вважає, що це дуже серйозно впливає і буде впливати на інформаційний і політичний фон, атмосферу подій. В інтерв’ю Радіо Свобода він припустив, що «ця коаліція проіснує лише до кінця цієї сесії».

Андрій Єрмолаєв
Радіо Свобода: Президент каже, що підстав для розпаду коаліції не бачить, голова Секретаріату Президента каже, що про розвал коаліції «не чув», Партія регіонів каже про прискорення переговорів щодо формування нової коаліції, а БЮТ і Комуністична партія наперед виключають можливість участі в ній. Як би Ви змогли прокоментувати цю ситуацію, щоб відразу все стало зрозуміло?

Андрій Єрмолаєв: На жаль, ми маємо визнати, що те, що відбувається в політико-правовому просторі України, пояснювати людині, яка звикла до зрозумілого конституційного порядку, дуже важко. Тому що насправді на сьогодні ми маємо ситуацію, що дуже схожа на ту, яку ми вже переживали в 2007 році. Нагадаю, що тоді коаліція у складі «регіонів», соціалістів і комуністів намагалася врегулювати проблему, яка є в тексті Конституції стосовно повноважень коаліції. І юристи, і експерти мають різне тлумачення визначення про те, що фракції творять коаліцію, яка має більшість у парламенті. Чи обов’язково склад коаліції є тотожним більшості, чи ця більшість, можливо, забезпечується за рахунок додаткових голосів, – питання відкрите. У 2007 році була спроба врегулювати цю проблему через регламент, де дозволялося до коаліції залучатись депутатам на індивідуальній основі. Ми пам’ятаємо, чим закінчилася ця епопея: звинуваченнями в тому, що це не віддзеркалює голосування виборців, у спробі перевороту і таке інше. І, як результат, дострокові парламентські вибори. Нині чинна коаліція має ту ж саму проблему, але дещо в іншому вимірі. Тепер вона не має більшості, оскільки 2 депутати, залишаючись у фракції, вийшли, відкликали свої підписи. Якщо дійсно мав рацію Президент у 2007 році, то після виходу цих двох депутатів коаліції немає – тому, що немає більшості.

Р. С.: Але якщо йти за логікою попередніх коаліціянтів, то поки існує коаліційний договір, поки існує ця угода, то коаліція існує, навіть якщо в неї немає формальної більшості?

А. Є.: Але тоді постає інше питання: як забезпечувати цю більшість і як визначатися стосовно такого феномену, як депутати, які не дотримуються фракційної дисципліни і фракційних угод? Тому, підводячи риску, це ще один елемент хвороби, на яку хворіє український парламентаризм: це свідчить про те, що насправді коаліція залишається на папері, і вона потрібна лише для легітимності уряду і Президента, але як політичний організм вона не діє, і це ще один крок до її фактичної смерті не лише політичної, але й юридичної. Не виключаю, що найближчим часом і інші представники коаліції підуть шляхом своїх колег. У їхньому вчинку – у виході з коаліції – є ще один момент: від сьогоднішнього дня змінюється своєрідний порядок денний. Якщо до цього часу коаліціянтів звинувачували в тому, що вони віддзеркалюють боротьбу між Президентом і Прем’єром – за владу, за вплив, за вплив на коаліцію, – то сьогодні депутати вийшли з новою мотивацією: вони звинувачують виконавчу владу в корупції, а це означає і відповідальність коаліції, це означає розслідування цих звинувачень, це означає, що тепер справді криза коаліції пов’язана не з конфліктом боротьби груп за владу, а з неефективністю і фактичною внутрішньою суперечливістю політики, де є корупція, зловживання і так далі. Я гадаю, це дуже серйозно впливає і буде впливати на інформаційний і політичний фон, атмосферу подій. Мені здається, що ця коаліція проіснує лише до кінця цієї сесії.

Р. С.: Сьогодні вже лунали думки, що Президент може «в будь-яку хвилину розпустити Верховну Раду». Як Ви на це дивитесь?

А. Є.: Не може Президент розпускати Верховну Раду! По-перше, тому що вона є недоторканною упродовж року після обрання, а по-друге, у нього немає достатніх підстав для цього, оскільки якщо юристи й підтвердять, що дійсно починає працювати цей лічильник, що коаліції немає, то потрібно як мінімум 30 днів, але я не виключаю, що цей термін буде пройдений; а по-друге, навіть якщо коаліції не буде, Президент буде змушений рахуватися з тим, що реально рішення про розпуск парламенту він зможе прийняти лише у жовтні, а не раніше.
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG