Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України: Пов’язувати НАТО i запровадження вiзових умов – непрофесiйно


У Міністерстві закордонних справ України вважають непрофесiйними заяви деяких росiйських полiтикiв про можливiсть запровадження вiзового режиму в разi вступу України до НАТО. «Пов'язувати НАТО i умови поїздок громадян або введення вiзових умов, як мiнiмум, непрофесiйно, це абсолютно незв'язанi речi», – заявив керiвник прес-служби МЗС Василь Кирилич, коментуючи агентству «Iнтерфакс-Україна» заяви вiце-прем'єра Росії Сергiя Iванова в Севастополi в суботу.

Василь Кирилич укотре наголосив, що основною метою вступу України до НАТО є приєднання до системи колективної безпеки, якою є Пiвнiчноатлантичний альянс, i «це не має нiчого спiльного з вiзами».

Дипломат нагадав, що в 1999 році Польща вступила до НАТО, але умови безвiзових поїздок українцiв до цiєї сусiдньої країни не змiнилися.

Питання вiзових умов є питанням вiдносин із Європейським Союзом, i тут Україна веде активний дiалог, нагадав Василь Кирилич. «НАТО не має нiчого спiльного з питанням вiз», – наголосив він, додавши, що сама Росiя веде активний дiалог із ЄС про лiбералiзацiю вiзового режиму.

Такi заяви з росiйського боку Василь Кирилич назвав спробою створити черговий мiф про євроатлантичну iнтеграцiю України.

Вiдповiдаючи на запитання, чи вплине вступ України до НАТО на поїздки росiйських громадян до України на вiдпочинок, Василь Кирилич сказав: «Сьогоднi громадяни Російської Федерації активно вiдпочивають у багатьох країнах НАТО, i це не є для них перешкодою».

********
У суботу перший вiце-прем'єр Росії Сергiй Iванов заявив у Севастополі, що вступ України до НАТО може призвести до запровадження вiзового режиму мiж Росiєю i Україною.

«Я впевнений, або майже впевнений, що в разi можливого вступу України до НАТО, неминуче, або майже неминуче, рано чи пiзно мiж Україною й Росiєю буде запроваджений вiзовий режим. I не тому, що це шкiдливi клятi москалi придумали, а тому, що Україну змусить НАТО... Це торкнеться мiльйонiв i навiть десяткiв мiльйонiв людей на територiї Росiї та України, чиї зв'язки будуть ускладненi», – зазначив Сергiй Iванов журналiстам у суботу в Севастополi.

За його словами, запровадження вiз для громадян Росiї та України, зокрема, призведе до того, що скоротиться потiк росiйських туристiв на курорти Криму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG