Доступність посилання

ТОП новини

Президент Джордж Буш завершив прощальний візит до Європи


Лондон – Президент США Джордж Буш та прем’єр-міністр Великої Британії Ґордон Браун висловили спільну позицію щодо проблем Афганістану, Іраку та Ірану під час переговорів, які відбулися в Лондоні. Символічно, що Буш обрав Британію, яка є найближчим союзником США у «війні з терором», останньою зупинкою прощального європейського турне перед завершенням його каденції на президентській посаді. Візит до Великої Британії тривав 2 дні.

Джорж Буш під час спільної з прем’єр-міністром Великбританії Ґордоном Брауном прес-конференції. Лондон, 16 червня 2008 р.
Британський прем’єр Ґордон Браун оголосив у понеділок про відрядження нових британських військ до Афганістану та підтримку жорсткіших санкцій проти Ірану. Це втішило президента США на завершення його візиту до низки європейських країн. Зокрема, щодо Ірану Браун заявив на спільній прес-конференції: «Якщо Іран і далі ігноруватиме резолюції ООН, ігноруватиме наші пропозиції партнерства, ми не матимемо вибору, крім посилення санкцій. Тож сьогодні Британія закликатиме Європу, а Європа погодиться запровадити нові санкції проти Ірану. Перш за все, ми вживемо заходів, щоб заморозити закордонні активи найбільшого іранського банку Банк Меллі, а, по-друге, сьогодні розпочнеться втілення кроків для застосування нової фази санкцій щодо нафти й газу».

Зі свого боку, Джордж Буш знову наголосив на тому, що США не виключають ніяких варіантів дій проти Тегерана, хоча й зазначив, що волів би дипломатичного розв’язання протистояння, пов’язаного з вірогідною розробкою Іраном програми ядерних озброєнь.

Не забув Буш і про давнього друга Блера

А оголошення про відрядження додаткових британських військ до Афганістану збіглось у часі з поверненням додому тіла сотого британського військовика у тій країні.

Щодо Іраку, то Буш теж одержав своєрідний подарунок від Брауна, який не назвав якихось конкретних термінів виведення військ. Британський прем’єр лише заявляє про загальний намір такого виведення.З цього приводу президент США сказав на прес-конференції: «Ми ухвалюватимемо наші рішення щодо чисельності військ, виходячи з умов на місці подій, рекомендацій наших командирів, без якихось штучних розкладів, які б визначали політики».

Джордж Буш, який прибув до Лондона напередодні, також мав зустріч з давнім приятелем Тоні Блером, що нині є міжнародним посланцем на Близькому Сході, і відвідав британську королеву. Відтак він супроводжує Ґордона Брауна у поїздці до Північної Ірландії, де до них приєднується ірландський прем’єр Браян Кавен, перший міністр Північної Ірландії Пітер Робінсон та його перший заступник Мартін Маꥳннесс для переговорів щодо поступу мирного процесу і політичних проблем, які залишаються там нерозв’язаними.

Приїзд президента США до Лондона супроводжували антивоєнні протести. У сутичках було поранено 10 полісменів, а 25 демонстрантів заарештували.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG