Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина «повністю підтримує» «Східне партнерство» ЄС для України


Із такою заявою підтримки польсько-шведської пропозиції для України й кількох інших східних сусідів Євросоюзу виступила в понеділок канцлер Німеччини Анґела Меркель.

Вона зустрілася цього дня в польському Ґданьську з прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском і обговорила серед багатьох інших питань і цю пропозицію.

Польща є одним із найбільших прихильників надання європейської перспективи для України, тоді як Німеччина – одним із найбільших скептиків щодо цього.

Наприкінці травня Польща і Швеція подали на розгляд міністрів закордонних справ країн-членів ЄС пропозицію, яку назвали «Східне партнерство».

Вона має залучити, крім України, також Молдову, Грузію, Вірменію і Азербайджан, а певною мірою й Білорусь.

Серед цілей нової ініціативи, зокрема, полегшення візового режиму і перехід до вільної торгівлі.

Ця пропозиція не виходить поза межі нинішньої Європейської політики сусідства і не передбачає перспективи членства учасників ініціативи в Євросоюзі.

Україна через це не згодна з Європейською політикою сусідства. МЗС України вже заявило, що й нова ініціатива «Східне партнерство» має передбачати надання Україні перспективи членства в Євросоюзі.

Але міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявляв, що метою цієї ініціативи є допомогти країнам-учасницям підготуватися до можливого набуття членства в ЄС.

Підтримку новим пропозиціям уже висловила Франція, яка в другій половині цього року головуватиме в Євросоюзі.

Президент Франції Ніколя Саркозі теж під час свого візиту до Польщі наприкінці травня заявив, що під час цього головування Україні запропонують «посилене», чи «амбітне», партнерство.

Водночас він уточнив, що про її вступ до ЄС за нинішнього стану речей думати не варто.
XS
SM
MD
LG