Доступність посилання

ТОП новини

Маккейну нагадують про Януковича. Як це вплине на боротьбу за Білий Дім?


Прага – У розпал передвиборної кампанії у США ймовірному кандидатові на посаду президента від республіканців Джону Маккейну закидають те, що він знав, що його найближчий соратник працював на лідера українських «регіоналів» Віктора Януковича, не повідомивши про це американський уряд. Інформацію про це оприлюднила газета «Нью-Йорк Таймс». У штабі сенатора Маккейна такі закиди відкидають.

Джон Маккейн, Віктор Янукович
У центрі скандалу опинилася фірма Ріка Девіса, менеджера передвиборної кампанії американського сенатора, який хоче стати господарем Білого Дому. За даними «Нью-Йорк Таймс», у 2005 році співробітник Ради національної безпеки США телефонував до офісу сенатора Маккейна, щоб висловити стурбованість тим, що ця фірма «підриває американську політику» стосовно України, бо захищає інтереси політика, якого підтримує Кремль. Американські оглядачі нагадують, що у той час Білий Дім звинувачував табір Віктора Януковича у виборчих порушеннях і тиску на журналістів.

Співробітники Маккейна рішуче відкидають закиди на адресу свого шефа. Браєн Роджерс, речник сенатора, заявив телекомпанії ABCnews, що керівник цієї кампанії Маккейна ніколи не представляв інтересів Віктора Януковича і не готував його зустрічей з американським істеблішментом.

Водночас відомо, що колишній партнер Ріка Девіса по бізнесу, досвідчений американський лобіст Пол Манафорт справді працював на лідера Партії регіонів в Україні. За даними «Нью-Йорк Таймс», Манафорт від імені Януковича зустрічався з послом США у Києві, хоча не зареєструвався як лобіст «регіонала» в американському уряді. Оглядачі припускають, що таким чином він міг порушити американські закони про боротьбу зі шпигунством.

Докладно контакти Манафорта з Партією регіонів у травні описувала ще одна американська газета – «Вол Стріт Джорнел». За її даними, минулого року фірма, що належить Манафорту, щомісяця отримувала за піар від Партії регіонів 35 тисяч доларів.

Американських виборців мало турбують лобісти

Але ця хвиля закидів навряд чи вплине на президентські шанси Джона Маккейна, бо зараз американських виборців більше цікавлять інші питання, каже Радіо Свобода науковий співробітник університету Джорджа Вашингтона в американській столиці Тарас Кузьо.

«Набагато важливіші для американських виборців такі питання як економіка, інфляція, безробіття, становище на ринку житла, війна в Іраку і ставлення до спадщини президента Буша. Питання лобізму і можливої корупції у Вашингтоні турбує дуже малу групу людей, більше американську еліту, ніж пересічну людину на вулиці», – зазначив політолог.

Навряд чи закиди зачеплять за живе й американських виборців українського походження, зауважив у розмові з Радіо Свобода голова Українсько-американської координаційної ради Ігор Ґавдяк.

«Я на цю тему говорив з деякими нашими українцями, і вони на це не дуже звертають увагу. І тут є рація, бо Маккейн кілька разів дуже позитивно висловлювався про Україну і захищав незалежність України. Маккейн проти російської навали на Україну, так би мовити. Я думаю, що це не буде мати великого впливу», – сказав один із лідерів української діаспори.

На думку громади, більше вплинуть майбутні зустрічі представників українських організацій з кандидатами на президента США і їхні плани щодо України, вважає Ігор Ґавдяк.

На Капітолійському пагорбі готують нові правила для піарників

Тим часом лобістські скандали вже стали звичними для Вашингтона. У травні штаб сенатора Маккейна був змушений припинити співпрацю з двома колишніми лобістами уряду М'янми, які займалися поліпшенням іміджу військової хунти. Це сталося після того, як про такі контакти повідомив журнал «Ньюсвік». Проблеми з лобістами також мали інші американські політики. Сенатор-демократ Гілларі Клінтон звільнила працівника свого штабу після того, як виявилося, що він консультує колумбійську владу про те, як ухвалити угоду про вільну торгівлю, проти якої виступала сама Клінтон.

При цьому спостерігачі визнають, що американські закони, які регулюють діяльність лобістів, застаріли. Тому двоє сенаторів-демократів – Чарльз Шумер і Клер Маккескілл – висунули законопроект, який вимагає, щоб американські піарники, які працюють на іноземних клієнтів, інформували більше про свою діяльність американську владу. Як один із аргументів американські законодавці наводять власне історію з Партією регіонів.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG