Доступність посилання

ТОП новини

Парламент автономії проти кримської міліції. Кримські депутати образилися за «злодіїв у законі»


Сімферополь – Парламент автономії проти кримської міліції. Керівництво кримського парламенту серйозно образилося за те, що депутатів Верховної Ради Криму назвали «злодіями в законі» і без їхнього погодження український уряд призначив нового начальника кримської міліції. Президія Верховної Ради АРК також поскаржилися до прокуратури автономії на дії міліції 4 червня. Тоді правоохоронці забезпечували правопорядок під час семінару НАТО і сталися сутички з деякими кримськими парламентарями. В міліції такі демарші кримських парламентарів вважають реакцією на останні арешти корупціонерів у Криму.

Засідання президії кримського парламенту 20 червня 2008 року
В ухваленій сьогодні заяві президії парламенту автономії її члени закликали Президента України припинити дію законодавчого акту Кабінету Міністрів про призначення генерал-майора Миколи Іллічова на посаду заступника міністра внутрішніх справ – начальника Головного управління МВС України в Криму.

Автори документа також зажадали звільнення з посади міністра Кабміну Петра Крупка, який учора публічно виступив проти «узгодження питання призначення міліціонерів із місцевими «злодіями в законі».

Голова мандатної комісії Верховної Ради Криму Григорій Іоффе поклав на Київ відповідальність за конфлікти між кримськими депутатами і міліцією.

«Склалася дуже небезпечна ситуація в автономії, коли волею політиків із центру ми спостерігаємо протистояння між конституційним органом влади в АРК, яким є Верховна Рада, і Головним управлінням внутрішніх справ у Криму, що дуже небезпечно для життєдіяльності нашої республіки», – заявив він.

Київ виконав закон України, а не Конституцію Криму

18 червня сесія Верховної Ради Криму відмовилася узгодити призначення Миколи Іллічова на посаду начальника кримської міліції, однак наступного дня Кабмін все-рівно задовольнив подання міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Той зазначив, що цілком задоволений роботою генерала Іллічова, який уже тривалий час керував кримськими правоохоронцями в статусі виконувача обов’язків начальника.

Радник міністра, народний депутат України Геннадій Москаль тоді заявив, що рішення про неузгодження керівництво кримського парламенту «може скрутити в трубочку і засунути собі в одне місце».

У Києві звертали увагу, що, коли кримські депутати говорять про порушення Конституції кримської автономії, яка вимагає узгоджувати керівника міліції півострова з Верховною Радою Криму, то закон України про міліцію не передбачає жодного такого узгодження, а в самій Конституції Криму є пункт, який у разі юридичних суперечностей між її положеннями та законами України віддає перевагу останнім.

Протистояння депутатів і міліції 4 червня 2008 року
Кримські депутати ображені на міліцію, яка не дала їм зірвати захід за НАТО

Позачергове засідання президії кримського парламенту його спікер Анатолій Гриценко скликав на вимогу групи депутатів із КПУ та Російського блоку, щоб заслухати звіт правоохоронців із приводу їхніх дій 4 червня.

Тоді російські націоналісти і комуністи намагалися силою зірвати проведення семінару з питань євроатлантичної інтеграції України, але міліція заблокувала підходи до Будинку офіцерів, де відбувався захід. У сутичках із правоохоронцями активну участь брала і низка депутатів, у тому числі члени президії парламенту автономії.

Один з них, Юхим Фікс, доповідав на засіданні і назвав дії міліціонерів протизаконними. «Дії правоохоронців призвели до порушення Закону України «Про статус депутатів Верховної Ради АРК». Працівники міліції перешкоджали виконанню депутатами своїх повноважень аж до застосування проти них фізичної сили», – заявив кримський депутат.

Кримська міліція не вислуховує депутатів, а бореться з посадовцями-хабарниками

Ніхто з кримського главку міліції на засідання не прийшов. Але напередодні міліцейська прес-служба поширила заяву, в якій мовиться, що дії правоохоронців були законними та адекватними ситуації.

«Відділ зв’язків із громадськістю Головного управління МВС України в Криму уповноважений заявити, що відповідно до частини 6 статті 7 Закону України «Про міліцію» міліція в своїй діяльності підпорядковується тільки Міністерству внутрішніх справ України», – пояснив небажання правоохоронців звітувати представник главку Олександр Домбровський.

За його словами, правоохоронці пов’язують цей тиск на них із активізацією боротьби з корупцією та гучними арештами за хабарі посадовців органів місцевого самоврядування Криму.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG