Доступність посилання

ТОП новини

Медведєв проти Путіна?


Що означають слова президента Росії Дмитра Медведєва про те, що не потрібно «кошмарити» бізнес?

Одні оглядачі в Москві подейкують, що глава держави просто звично висловлювався в рамках подальшої боротьби із корупцією, яку він оголосив відразу після приходу до влади. І що Медведєв завжди був прихильником захисту інтересів бізнесменів.

Інші закликають згадати, що останніми днями бізнес «жахало» саме у зв’язку із висловлюваннями російського прем’єра – після того, як Путін звинувачував компанію «Мечел» у «неправильних» цінах на метал, її акції на світових і російських біржах падали майже вдвічі. До того ж, Слідчий комітет Генеральної прокуратури Росії, очолюваний колишнім співучнем Путіна, оголосив, що згідно зі вказівками голови уряду починає пошук елементів кримінальної справи у діях керівництва «Мечела».

Виступ Путіна навряд чи можна було назвати випадковим чи пов’язаним із неправильною інформацією – про те, що майно «Мечела» може датися взнаки державним корпораціям, якими опікуються прем’єр та його найближчий соратник, заступник глави уряду Ігор Сєчін, подейкували задовго до путінського виступу. І соратники президента почали обережно «відігравати» назад.

У Росії влада – це сировина

Спочатку помічник Медведєва Аркадій Дворкович сказав, що «Мечел» співпрацює із антимонопольними структурами – звісно, після цього Путін і висловився вдруге. Потім перший віце-прем’єр Ігор Шувалов – його вважають головним конкурентом Путіна у впливі на уряд – сказав про необхідність стабілізації ринків, а ринки лихоманило саме після путінських інвектив. І, нарешті, прозвучали ритуальні слова Медведєва.

Звичайно, це ще не можна назвати справжньою боротьбою за владу. Однак у Росії влада – це сировина. І якщо Путін із Медведєвим не знайдуть порозуміння з приводу контролю над найважливішими галузями економіки, конфлікту не можна буде запобігти. Поки що вимальовується така картина: Путін та його люди шукають опори у державних корпораціях, Медведєв, Шувалов та їхні радники воліють боротися за зменшення ролі цих корпорацій та співробітництво із великим приватним бізнесом.

Це і є контури майбутньої грози, перші краплі якої падають тепер на гарячі дахи президентського Кремля та урядового «Білого дому».

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG