Доступність посилання

ТОП новини

Анґела Меркель: Грузія буде в НАТО


Канцлер Німеччини підтвердила позицію своєї країни, що Грузія стане членом НАТО. «Ця позиція була підтверджена в квітні, і вона не змінилась», – сказала Меркель.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель закликала Росію прискорити виведення своїх військ із Грузії.

Виступаючи на спільній прес-конференції після завершення переговорів у Тбілісі, Меркель сказала, що для Росії це має стати питанням «довіри до неї».

Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі заявив, що російська сторона має на ділі довести свої мирні наміри і закликав міжнародних спостерігачів підтвердити факт припинення вогню і виведення російських військ.

Саакашвілі знову заявив, що Грузія ніколи не погодиться з анексією частини її території.

Меркель підтвердила позицію Німеччини, що Грузія стане членом НАТО. «Ця позиція була підтверджена в квітні, і вона не змінилась», – сказала Меркель. Вона також пообіцяла Саакашвілі допомогу у відновленні інфраструктури Грузії.

Тим часом президент Сполучених Штатів Америки Джордж Буш знову висловлює тверду підтримку суверенній Грузії.

Він заявив, що Росія ніяк не може претендувати на суперечливі регіони Грузії.

«Міжнародна спільнота вважає Південну Осетію та Абхазію частиною Грузії. Сполучені Штати Америки твердо стоять на цій позиції і будуть продовжувати підтримувати демократію в Грузії і наполягають на повазі її суверенітету і територіальної цілісності», – заявив Джордж Буш.

Раніше у неділю президент Росії Дмитро Медведєв пообіцяв почати виведення військ з Грузії у понеділок.

Про це він заявив у телефонній розмові з президентом Франції Ніколя Саркозі.

Як повідомляє прес-служба Кремля, Росія виведе військовий контингент на позиції, визначені рішенням Змішаної контрольної комісії з врегулювання грузинсько-осетинського конфлікту в 1999 році.

За даними агенції Рейтер, Саркозі попередив Медведєва про «серйозні наслідки» для взаємин Росії з ЄС, якщо Москва порушить домовленість і не виведе війська з Грузії.

США стурбовані ознаками повернення Росії у минуле
Про це в неділю заявив міністр оборони США Роберт Ґейтс.
В інтерв’ю телеканалу Ей-Бі-СІ міністр сказав, що після російського вторгнення до Грузії Вашингтон повинен переглянути взаємини стратегічного партнерства з Москвою.
Ґейтс висловив припущення, що воєнною операцією в Грузії керував насправді прем’єр-міністр, колишній президент Володимир Путін. Він і несе відповідальність за зміну політичного курсу країни, заявив американський міністр оборони.

XS
SM
MD
LG