Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада розпочинає роботу: на порядку денному з’ясовування стосунків поміж собою


Гості Вечірньої Свободи: народні депутати Степан Курпіль (БЮТ), Юрій Стець (НУ-НС) та Валерій Коновалюк (ПР)

Степан Курпіль, Валерій Коновалюк, Юрій Стець
















(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

Роман Скрипін: «Попереду гаряча парламентська осінь». Так писали ще у червні. Так само писали, що літо стане періодом кулуарних домовленостей та можливих осінніх альянсів.

І те, і інше було справедливим передбаченням. Хіба що у можливих альянсах усі пам’ятають долю соціалістів Мороза, і навряд чи є бажаючі добровільно повторити цей шлях. Саме намагання перекласти хрест Мороза один на одного спостерігалося між Балогою та Тимошенко - своєрідне відштовхування в коаліцію з Регіонами.

Складається таке враження, що в таку коаліцію хочуть усі, але чекають, в кого нерви не витримають перші. Адже конституційна більшість голосів потрібна як першим, так і другим, так і третім.

А от Грузію ніхто передбачити не міг…

Цікава ситуація з грузинським питанням. Воно виглядає як привід або як певна зачіпка. Я поясню чому.

НУНС - однозначна підтримка територіальної цілісності Грузії. Така позиція була заявлена. Ні слова співчуття Південній Осетії та Абхазії.

БЮТ проти війни, але не згадується про територіальну підтримку. Немиря говорив раніше між іншим однозначно про позицію щодо визнання цілісності та неподільності Грузії. Пропонують в свою чергу з БЮТу опрацювати це питання. Таке враження, що позиції невідомі. Що сталося, тобто з позицією Немирі? Куди вона ділася?

Партія регіонів за визнання Південної Осетії та Абхазії. Політрада пом’якшує це формулювання буквально вчора. Одночасно Кожара вчора ж говорить про необхідність солідаризуватися з рішенням ЄС. В який спосіб, якщо вже наполягають на визнанні, а ЄС не наполягає на цьому?

І повно суперечностей виходить. Тобто, ви використовуєте Грузію, всі політики, не як фактор для об’єднання і висловлення позиції парламенту. Ви сьогодні 10 проектів розглядали. Ви навмисне це робите?

Степан Курпіль: Пане Романе, я насамперед хотів би спростувати деякі Ваші тези, що, начебто, БЮТ не визнає територіальної цілісності чи не підтримує територіальної цілісності Грузії… Це абсолютно задекларовано у нашій заяві. Я не знаю, звідки у Вас така неточна інформація…

Роман Скрипін: А для чого комісія в такому випадку?

Степан Курпіль:
Комісія є для того, аби ВР виробила одну заяву від ВР, тому що заяв сьогодні звучало понад 10. Серед наших колег у НУНСі їх було 4 чи 6…

Роман Скрипін: Ну, Юрій Стець взагалі не писав, здається, свій проект чи законопроект.

Степан Курпіль: Тобто, якщо фракція не може визначитися з однією заявою в середині фракції, то як можна тоді ставити якісь ультиматуми БЮТ?

Степан Курпіль: В нашій заяві є підтримка рішенню останньому ЄС, де є осуд агресивних дій Росії в Грузії.
В нас чітко в нашій заяві є підтримка рішенню останньому ЄС, де є осуд агресивних дій Росії в Грузії. Тобто, там все абсолютно чітко сказано.

Роман Скрипін: Що вам заважає спільну заяву ухвалити всім фракціям ВР стосовно територіальної цілісності Грузії?

Степан Курпіль: Якби було таке бажання, то можна було б її ухвалити. Але таке враження, що Секретаріат Президента тут якраз зіграв на тому, що не хотів, аби була спільна заява, і хотів звинуватити БЮТ, що, мовляв, він не хоче з НУНСом спільну заяву.

Для того, щоб була спільна заява, треба було сісти і попрацювати над нею хоча б ніч перед тим. Такого бажання в наших колег не було…

Роман Скрипін: Я перепрошую. Хто ж вас тоді змушував зранку голосувати за те, що ВР поки не розгляне всі питання, не завершить свою роботу, якщо ви напередодні не працювали над цією заявою?

Ви навіть не прийшли до колег з НУНСу порадитися. БЮТ не прийшов.


Степан Курпіль: Знаєте, коли нас запрошують на те, щоб порадитися за 15 хв до відкриття засідання ранкового, то я не вважаю, що це коректно, що це делікатно.

У нас було кілька днів для того, щоб цю заяву узгодити…

Роман Скрипін: З 8 серпня починаючи, ми говоримо про Грузію в цій студії. Ви з 8 серпня не можете дійти узгодженої позиції. Сьогодні 2 вересня, нагадаю. Що вам заважає, пане Стець?

Юрій Стець: Я почав би, напевне, все ж таки з початку, а не з кінця, тому що мені взагалі там риторика не подобається…

Моя думка, що насправді цілісність будь-якої країни – це понад усе. І це там чітка позиція по міжнародному праву. І стосунки поміж країни в тому числі. Для нас це теж болюче питання.

Але все ж таки з початку. Я думаю, що взагалі українські політики і ті люди, які, в тому числі фракція НУНС, до якої я належу, знаходяться при владі, вони не усвідомлюють однієї простої штуки, що коли сталися події в Грузії, вони всі разом, в тому числі запросивши людей від опозиції, могли зібратися разом на розширеному, можливо закритому, засіданні РНБО, випрацювати точку зору країни, а не окремої політичної сили, тобто там БЮТ чи НУНС, чи там ще когось і таке інше. А після цього зробити спільну заяву. Тому що ж ми не говоримо, що там одна партія може собі дозволити одну заяву, інша партія іншу.

Я тут не можу погодитися про якісь абсолютно незрозумілі речі, тому що вони в принципі зрозумілі. Це називається «політиканство». І воно мені теж не до вподоби. І от якраз про це зараз можна говорити, тому що кожна політична сила відстоює свої інтереси. І не більше. Немає узгодженої позиції у держави. І це є проблема. І про це треба говорити. А не про те, що у вас там 4 законопроекти, у вас там 10, у вас інше.

Я хочу сказати, що ми сьогодні з Ар’євим подали постанову, де було чітко вказано: п.1. засудити агресивні дії; п.2. звернутися до Гаазького арбітражного суду, який має визначити, що це було насправді; п.3. по рішенню Гаазького суду ВР має прийняти своє рішення. І це, напевне, було б правильним.

Але (ще раз кажу) це мало б бути на початку цієї історії, а не наприкінці.

Юрій Стець: Те що відбулося в українському парламенті, довело, що у п’ятьох політичних сил, які знаходяться в українському парламенті, є своя позиція. Це чисте політиканство, це політичний популізм і не більше. Жоден з політичних гравців сьогодні активних сьогодні не думає про державу і про те, як держава виглядає ззовні.
Сьогодні те, що відбулося в українському парламенті, ще раз довело, що у кожної політичної сили, у п’ятьох політичних сил, які знаходяться в українському парламенті, є своя позиція. Це чисте політиканство, це політичний популізм і не більше. Жоден з політичних гравців сьогодні активних сьогодні не думає про державу і про те, як держава виглядає ззовні.

Роман Скрипін: Чекайте. Виходить, що ви тоді теж не думаєте?


Юрій Стець: Я сказав: в тому числі й та фракція, до якої я належу.

Роман Скрипін: Ну, що ж це за самопобиття таке? Не можу зрозуміти.

Юрій Стець: Між тим я думаю, що якщо відбуваються телевізійні радіотрансляції ВР, люди це могли бачити, цього вже не прикриєш.

Роман Скрипін: У цій країні важко щось прикрити з певних часів.

Так що, пане Коновалюк, я не можу тепер зрозуміти позиції Партії регіонів. Проти чого голосує Партія регіонів? Тобто, все ж таки є прагнення не визнавати територіальну цілісність Грузії…

Невже депутати не можуть дійти єдиної точки зору стосовно того, що там відбувалася війна, і проголосувати єдину позицію ВР, що це була війна поміж Росією і Грузією, постраждали Грузія, Осетія, Абхазія?


Це все ж так елементарно. Ми ж з вами говорили про це навіть тут, у студії.


Валерій Коновалюк:
Я переконаний, що за стільки часу, коли ви обговорюєте в цій студії це питання, драматичне питання, треба просто задати відверте питання собі: хто розпочав цю агресію?

Як мусила себе поводити Росія? Як мусимо сьогодні себе вести люди, які представлені в парламенті, які мусять нести певну відповідальність? Невже зараз ми проходимо тест, яке формулювання буде влаштовувати ЄС або США:

Ви знаєте, вперше в історії незалежності України ВР збирається на відкриття чергової сесії за таких драматичних обставин. Ніколи до цього українські парламентарі не входили до сесійної зали з відчуттям реальної загрози безпеці України. Ніколи раніше, навіть у найскладніші часи, не лунали перестороги, в яких слово «війна» звучало в прямому, а не в переносному значенні.

Я хочу все ж таки донести не тільки до моїх шанованих колег, але до всіх, хто нас сьогодні чує, що сьогодні питання на Кавказі, це не є питання з’ясування стосунків Росії з Грузією.

Ми бачили те, як це планувалося, як фактично Грузію забезпечили сучасним озброєнням, хоча там багато соціальних, економічних проблем…

Роман Скрипін: Пане Коновалюк, я дуже перепрошую. Ви повторюєте ті тези, які вже озвучувалися.

Вчора політрада Партії регіонів пом’якшила попередню заяву (я повторюся) Віктора Януковича, сказали, що треба розглянути статус Абхазії і Південної Осетії, оскільки де-факто вони є незалежними державами, без закликів визнати їх незалежними.

Що заважає ВР ухвалити…?


Валерій Коновалюк:
Це був крок для того, щоб ухвалити компромісне рішення, консолідоване рішення з нашими колегами по парламенту.

Ми сьогодні не виступаємо в ролі опозиції…

Роман Скрипін: А в якій?

Валерій Коновалюк:
Ми кажемо, що сьогодні ми мусимо цю ситуацію не тільки прокоментувати, а відреагувати на це таким чином, щоб ми ніяким чином не втягнули Україну в ці події…

Роман Скрипін: Якщо Україна долучиться до позиції ЄС, про що вчора говорив пан Кожара, Ваш співпартієць, про необхідність долучитися до позиції ЄС, який визнав територіальну цілісність Грузії, в цьому немає суперечностей, вам карти в руки. Ця політична сила і ви…

Валерій Коновалюк:
А коли запрошували наших колег відповідально відреагувати на події в Сербії, коли в односторонньому порядку визнала незалежність Косово, ми казали, що це достатньо серйозний прецедент…

Роман Скрипін: Пане Коновалюк, я конкретне питання поставив, конкретне: що заважає стосовно Грузії ухвалити рішення?


Валерій Коновалюк: Я ще раз хочу сказати, що якщо ми будемо керуватися подвійними стандартами, то, повірте мені, ми дуже далеко зайдемо...

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

XS
SM
MD
LG