Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк і «Наша Україна» пішли з Верховної Ради


Голова Верховної Ради заявив, що після розгляду низки соціальних і економічних законопроектів у порядку денному залишився «виключно політичний пакет», який стосується імпічменту Президента й перерозподілу повноважень, що не передбачений Конституцією.

За словами Арсенія Яценюка, ухвалення цих законопроектів може розвалити коаліцію. «Моїми руками розвалу коаліції не буде», – заявив він і залишив залу засідань.

Пізніше на своєму брифінгу він звинуватив фракції Партії регіонів і Блоку Юлії Тимошенко у змові і створенні «фактично нової конфігурації».

Яценюк наголосив, що заплановані на вечір законопроекти є «політичним шантажем» і не узгоджені в коаліції, а також прямо суперечать Конституції. Він заявив, що як голова парламенту не підпише жодного з таких антиконституційних законів.

Тим часом засідання Верховної Ради вів далі щойно обраний перший заступник Голови Олександр Лавринович від Партії регіонів.

Лідер фракції Блоку «Наша Україна – Народна самооборона» В’ячеслав Кириленко закликав колег у коаліції з БЮТ не брати участі в розгляді пакету політичних законопроектів і назвав цей розгляд «антипрезидентським шабашем».

Він закликав натомість негайно скликати раду коаліції, щоб розглянути цей пакет законопроектів, не узгоджений у коаліції.

Коли ж Верховна Рада подолала вето Президента на закон про правовий статус її комісій, який має на меті спростити імпічмент голови держави, депутатська група «Нашої України» майже в повному складі вийшла з сесійної зали парламенту. При цьому депутати з групи «Народної самооборони» залишилися.

Так само ввечері в вівторок нема в залі й депутатів Блоку Литвина.

********
Верховна Рада обрала заступників Голови

Першим заступником Голови Верховної Ради став народний депутат від Партії регіонів Олександр Лавринович, заступником Голови – народний депутат від БЮТ Микола Томенко.

Лавринович був свого часу одним із керівників Народного руху України і ще як рухівець став міністром юстиції в 2002 році й був на цій посаді до 2005 року, а в 2006–2007 роках знову був міністром юстиції вже як член Партії регіонів.

Томенко був віце-прем’єр-міністром із гуманітарних і соціальних питань у 2005 році, а в 2007-му вже побував заступником Голови Верховної Ради попереднього скликання.

********
Верховна Рада не змогла ухвалити жодної постанови щодо Грузії

Жоден із майже десятка проектів постанов на цю тему не отримав підтримки принаймні половини депутатів.

Тональність проектів різнилася від засудження дій Росії в Грузії до пропозиції визнати незалежність південноосетинського й абхазького регіонів Грузії як окремих держав.

Зокрема, останній зі згаданих проектів, який запропонував депутат-комуніст, зібрав 167 голосів.

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк відклав питання до того часу, поки на розгляд не подадуть узгодженого проекту постанови з цього питання.

Тим часом депутатська група міжпарламентських зв’язків із Грузією Верховної Ради ухвалила свою заяву, якою засудила «акт агресії Російської Федерації проти держави Грузія».

Як мовиться в цій заяві, своїми діями Росія чинить замах на суверенітет, територіальну цілісність і політичну незалежність іншої держави.

Особливо небезпечним у цьому контексті є визнання Росією незалежності грузинських регіонів Південної Осетії й Абхазії, що рівнозначне розчленуванню Грузії, йдеться далі в заяві, яку зачитав із парламентської трибуни керівник депутатської групи міжпарламентських зв’язків із Грузією Верховної Ради Борис Тарасюк.

Натомість Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію, яка матиме перевірити факти постачання Україною зброї до Грузії.

Автор постанови про це, «регіонал» Валерій Коновалюк, стверджував, що Україна постачала зброю до Грузії «незаконно».

Днями генеральний директор державної компанії «Укрспецекспорт» Сергій Бондарчук запевнив, що Київ виконуватиме свої зобов’язання щодо постачання військової продукції перед Тбілісі, якщо тільки не буде ухвалено заборони на такі постачання.

Він також повідомив, що дотепер Україна постачала до Грузії тільки оборонну військову продукцію.

За словами керівника української компанії з експорту зброї, в такій торгівлі з Грузією Україна не порушувала законодавства і співпрацює в такому постачанні з усіма країнами, крім тих, із якими це забороняє ООН.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG