Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко проти указів Ющенка про порядок пересування Чорноморського флоту Росії


Архівна фотографія. Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко із тодішнім президентом Росії Володимиром Путіним. Москва, 20 лютого 2008 р.
Архівна фотографія. Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко із тодішнім президентом Росії Володимиром Путіним. Москва, 20 лютого 2008 р.
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що вона категорично проти указів Президента Віктора Ющенка про порядок перетину кордону України кораблями російського Чорноморського флоту і пересування частин флоту територією України.

«Я категорично проти тих указів, які підписав Президент», – сказала Тимошенко в ефірі телеканалу ICTV у понеділок увечері.

За її словами, ці укази суперечать угоді між Україною і Росією про базування Чорноморського флоту на території України.

Також Прем’єр-міністр вважає неприпустимим, за її словами, «повторення досвіду Грузії, коли своїми руками спровокуємо конфлікт, а відтак, як написали в заяві Європарламенту, нам хтось дасть непропорційну відповідь».

***********

29 серпня Міністерство закордонних cправ України заявило, що відновлення дозвільного порядку пересування російського Чорноморського флоту здійснено якраз на підставі чинних міжнародних угод щодо Чорноморського флоту Росії і норм міжнародного права.

Українське зовнішньополітичне відомство нагадало, що саме пунктами 1 та 5 статті 15 Угоди про статус та умови перебування Чорноморського флоту Росії на території України визначено, що перетинання державного кордону України кораблями та літаками Чорноморського флоту Росії здійснюється на основі чинного законодавства України, а пересування сил флоту українською територією проводиться після погодження з українською стороною.

Ніхто не може поставити під сумнів суверенне право України здійснювати контроль за перебуванням іноземних військ на своїй території, наголосили в МЗС.

***********

Того ж дня, 29 серпня, Державна прикордонна служба України підготувала пакет документів, які визначають порядок перетину кордону кораблями Чорноморського флоту Росії.

Прикордонники підготували їх на виконання відповідного указу президента й постанови уряду.

***********

28 серпня президент Росії Дмитро Медведєв, говорячи про поновлення Україною первісних умов пересування Чорноморського флоту на її території й через її кордони, заявив, що навіть не хоче коментувати ці «емоції».

За його словами, російський флот діє в Україні на підставі міжнародної угоди, яка має пріоритет перед «указами місцевої влади», і виконуватиме накази свого верховного головнокомандувача збройних сил, тобто самого президента Росії.

Російський керівник не уточнив, чи означає це, що Чорноморський флот Росії збирається виконувати, чи порушувати українські законодавчі акти.

***********

27 серпня Кабінет Міністрів затвердив для Чорноморського флоту порядок перетину кордону України.

Постанова уряду, ухвалена на виконання указу Президента, затвердила форми і порядок подання документів-заявок, які мають заповнювати росіяни для перетину кордону України військовослужбовцями, військовими кораблями, суднами забезпечення і літаками Чорноморського флоту Росії, який тимчасово перебуває на території України.

Сама Юлія Тимошенко, яка підписала цю постанову, сказала, що йдеться про ухвалення технічних форм звітності й обміну інформацією між Україною і Чорноморським флотом. «Я не бачу там ніякого конфлікту, ніякого протистояння», – запевнила вона.

***********

Попередніми днями Секретаріат Президента критикував Прем’єр-міністра за зволікання з затвердженням цього документа.

***********

13 серпня Президент України Віктор Ющенко своїми указами затвердив рішення Ради національної безпеки і оборони, які поновили дозвільний порядок перетину державного кордону України військовослужбовцями, військовими кораблями і літаками Чорноморського флоту Росії, які перебувають на території України, і дозвільний порядок пересування військових формувань російського Чорноморського флоту поза місцями їхньої дислокації на території України.

Такий порядок уже діяв до 1999 року, коли вимогу отримувати дозвіл заздалегідь і реєструвати такі пересування замінили лише на загальне оголошення про них.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG