Доступність посилання

ТОП новини

БЮТ і Партія регіонів за вибори до Верховної Ради в два тури


Блок Юлії Тимошенко і Партія регіонів пропонують парламенту ухвалити зміни до виборчого законодавства, що передбачає проведення виборів до Верховної Ради на пропорційній основі в два тури, причому переможець другого туру отримує більшість у парламенті.

Про це йдеться у зареєстрованому в парламенті законопроекті, внесеному депутатом Андрієм Портновим (фракція БЮТ) і першим віце-спікером Олександром Лавриновичем (обраний за списком Партії регіонів).

Законопроект передбачає також збереження права на участь у виборах не лише партій, але і блоків.

Згідно із законопроектом, передбачається проведення двох турів у процесі виборів депутатів. При цьому перший тур виборів до Верховної Ради має відбуватися на пропорційній основі. У розподілі мандатів депутатів беруть участь партії (блоки), виборчі списки яких за наслідками голосування набрали не менше 3% голосів виборців.

Остаточні результати виборів до Верховної Ради визначаються у другому турі, в якому беруть участь дві партії (блоки), які набрали найбільшу кількість голосів виборців за наслідками першого туру.

Згідно із законопроектом, партія, яка перемогла в другому турі, отримує більшість від конституційного складу Верховної Ради – 226 депутатських мандатів. Розподіл решти депутатських мандатів відбуватиметься між партією (блоком), що отримала друге місце в другому турі виборів, і рештою обраних партій (блоками) на пропорційній основі відповідно до результатів першого туру виборів до Верховної Ради України.

Крім того, згідно із законопроектом, другий тур не проводитиметься, якщо за наслідками першого туру одна з партій (блоків) отримала кількість голосів, яка дозволяє їй отримати 226 або більше мандатів народних депутатів. У такому разі розподіл депутатських мандатів проходитиме пропорційно кількості голосів, отриманих партіями (блоками) в першому турі.

Згідно із законопроектом, найвищий орган політичної партії (блоку) має право виключати кандидатів у народні депутати з виборчого списку відповідної політичної партії (блоку) у будь-який час до затвердження ЦВК рішення про визнання цих кандидатів обраними народними депутатами.

У свою чергу, ЦВК має не пізніше, ніж на десятий день з дня виборів встановити результати першого туру голосування, про що складається протокол.

Другий тур виборів запропоновано проводити другої неділі після встановлення результатів першого туру.

********
Ляпіна: законопроект Партії Регіонів і БЮТ підтверджує плани захоплення влади

Народний депутат Ксенія Ляпіна прогнозує ветування Ющенком закону про проведення парламентських виборів у 2 тури в разі його ухвалення.

Про це сказано в повідомленні прес-служби «Нашої України – Народної самооборони».

Ксенія Ляпіна зазначає, що законопроект, який зареєстрували депутати Олександр Лавринович (Партія регіонів) і Андрій Портнов (БЮТ) щодо проведення виборів до Верховної Ради в 2 тури, підтверджує плани Партії регіонів і БЮТ щодо захоплення влади.

«Ця ініціатива БЮТ і Партії регіонів веде до того, що Верховна Рада стане ще більш закритою структурою. Парламент, по суті, стане не представницьким органом, а клубом за інтересами для двох найбільших політичних сил», – сказала вона.

При цьому депутат зауважила, що цей законопроект – не демократичний.

«Запропонований спосіб розподілу мандатів закладає основи для підтасування результатів волевиявлення. Адже більшість у парламенті, а отже й право формувати уряд, може одержати одна політична сила, яка набрала менше ніж половину голосів виборців», – наголошує Ляпіна.

За її словами, депутатська група партії «Народний Союз «Наша Україна» не підтримуватиме цей законопроект і зробить все можливе, щоб він не був ухвалений.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG