Доступність посилання

ТОП новини

Між Росією та Німеччиною залишається Грузія


Меркель та Медвєдєв під час зустрічі у Санкт-Петербурзі, 2 жовтня 2008 р.
Меркель та Медвєдєв під час зустрічі у Санкт-Петербурзі, 2 жовтня 2008 р.

Приймаючи німецького канцлера Анґелу Меркель в його рідному Санкт-Петербурзі, президент Росії наголошував, що російсько-німецьке партнерство витримало випробування конфлікту на Кавказі минулого місяця. «Ми намагаємось показати на ділі, що відносини між Росією та Німеччиною мають конструктивний характер і є фактором стабільності на всьому євроатлантичному просторі. Не дивлячись на розбіжності, що виринають, ми розуміємо і врахуємо інтереси один одного», – наголосив Олександр Медвєдєв.

Спільні інтереси були враховані в одній конкретній справі, яка була розпочата на цій німецько-російській зустрічі. Провідна німецька енергетична компанія EON підписала угоду з російським газовим монополістом «Газпромом» про співпрацю на сибірському Південноросійському газовому родовищі. За 25% цього родовища (мінус одна акція), EON передало «Газпрому» 49 відсотків своєї власності в закритому акціонерному товаристві «Ґеросгаз».

Південноросійське газове родовище має близько 600 мільярдів кубічних метрів газу, а це, згідно з повідомленнями в німецькій пресі, забезпечить газові потреби Німеччини на 7 років. Німеччина є найбільшим торговельним партнером Росії і купує в неї 40% свого газу – найбільше від будь-якої іншої країни.

На зустрічі також говорилося про «Норд Стрім», російсько-німецький проект побудови нового газопроводу, який мав би постачати сибірський газ до Європи трубою під Балтійським морем. Цей проект поки що не просунувся з планової стадії, оскільки країни, які мають вихід на Балтійське море протестують його будову з екологічних причин. Медвєдєв заявив, що проект буде просуватися вперед, а країни, які за його словами «не мають відношення до цього проекту» не будуть впливати на його просування. Це камінчик в город країн Балтії, Польщі та інших, які стверджують, що «Норд Стрім» порушує політику ЄС щодо диверсифікації енергопостачання.

Росія втратила довіру Заходу своїми діями в Грузії


Зустріч німецького канцлера і російського президента пройшла в дещо напруженій атмосфері, хоча це вже 4-та зустріч цих лідерів у цьому році. Меркель не була готова бути лише дипломатично чемною. «Цей діалог вже триває 7 років, всі вважають його корисним, ви всі надихали його життям. Він надає німецько-російській співпраці широкої суспільної бази. Однак, я вважаю, що правильно і важливо тут також говорити про складні справи», – зазначила Анґела Меркель.

Вона вкотре нагадала пану Медвєдєву, що дії Росії щодо Грузії були надмірними і закликала Росію прикласти зусиль, щоб відновити довіру. Першим кроком до відновлення цієї довіри має бути повне виведення російських військових із Грузії до 10 жовтня, згідно з умовами підписаного перемир’я, нагадала вона. Російський президент, у свою чергу, намагався довести, що засудження російських кроків в Грузії Заходом не призвело до ізоляції країни.

Скільки не старався б російський президент, сьогоднішня зустріч, яка є частиною так званого «Санкт-Петербурзького діалогу», була все ж таки не такою величавою. Анґела Меркель приїхала з меншою урядовою та бізнесовою делегацією ніж очікувалося. Її перебування в Росії також було скорочене, з двох днів до одного.

6 років тому президенти Ґергардт Шредер та Володимир Путін започаткували «Санкт-Петербурзькі Діалоги» з метою поглиблення не лише міжурядової, а й також економічної, наукової та культурної співпраці. Захід підтримують не лише уряди, але й також приватні компанії та фундації.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG